Доступність посилання

ТОП новини

«Еліта-центр»: що отримають потерпілі?


Олексій Крапивко Слухати: Київ, 13 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Найгучнішою на всю Україну житловою аферою стала історія з «Еліта-центром». Уже рік як викрили сам факт ошуканства, а розв’язки не видно і досі. З’ясували лише кількість потерпілих ( 1220 ) і суму збитків — понад чверть мільярда гривень. Але хто повертатиме гроші чи метри квадратні?

Ірина вирішила купити нову квартиру. Обрала район, обрала компанію «Еліта-Центр» і уклала договір на суму близько 150 тисяч доларів. Будинок із цією квартирою пообіцяли добудувати за 2 роки. Втім, ніхто ані добудовувати будинок, ані навіть будувати його не збирався. Компанія зібрала з понад 1000 інвесторів близько 100 мільйонів доларів і розпалася. Точніше, розпалося-розбіглося її керівництво разом із грошима.

Домогтися справедливості та отримати своє житло ошукані інвестори намагаються понад рік. Для вирішення проблеми місто має надати земельні ділянки та знайти будівельну компанію. Однак перед цим, твердить Київадміністрація, треба визначитися з потерпілими та винуватцями, а це вже справа міліції.

Міліція рахує збитки, шукає шахраїв

Минулого тижня міліція заявила, що притягнула до відповідальності 2 осіб, а іще 6 — у розшуку. А збитки від діяльності «Еліта-Центру» правоохоронці оцінили у 300 мільйонів гривень.

Київадміністрація впевнена: питання вирішать. Каже голова постійної комісії з земельних питань Олексій Євлах: «Це питання ще не вирішене, воно ще розглядається. Але я впевнений, що найближчім часом крапку поставлять. Тобто і нададуть ділянки, по-перше, а по-друге, знайдуть джерело фінансування для того, щоб вирішити це питання».

Житло отримає лише кожен четвертий

Будівельну компанію, що будуватиме житло для потерпілих від діяльності «Еліта-Центру», столична влада визначить у четвер, 15 лютого. Чверть від побудованих квартир — метр за метр — нададуть ошуканим, заявив заступник мера Києва Анатолій Голубченко.

Але от самі ошукані вважають, що цього не вистачить, каже адвокат ініціативної групи інвесторів Василь Жовновський: «Ми рахували зі спеціалістами — там немає 25 відсотків, а всього лише 16. І не на 5 майданчиках. Тому що там технічними приміщеннями та іншим прихована та площа. На цих 5 майданчиках можна надати лише 190 нормальних квартир. Якщо влада оголосила, що 300, то можна і 500, але це вже не квартира буде».

Основна причина тяганини — невизначені списки потерпілих, вважає київська міська влада. Ті, хто вклав останнє, отримають нове житло; ті, хто купував квартири для подальшого перепродажу — ні. Як їх відрізнити — ніхто не каже.

Матеріали до теми:

• «Заморожені» кредити. • Ошукані на квартири: вирішення по-донецьки.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG