Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 14 лютого.


Віктор Недоступ Київ, 14 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 14 лютого аборигени з’їли Кука, Александр Белл запатентував телефон, Микита Хрущов відмовився від сталінського курсу, а аятолла Хомейні закликав знищити Салмана Рушді.

14 лютого 1779 року під час свого третього візиту до Гавайських островів у сутичці з місцевими тубільцями загинув 50-літній англійський мореплавець Джеймс Кук.

1876 – Американський винахідник Александр Белл демонструє роботу першого придатного для використання телефону і подає заявку на його патентування. Він зробив це дуже вчасно. Як виявилось згодом, лише на дві години пізніше заяву на отримання аналогічного патенту подав інженер Елішіа Грей, котрий потім багато років судитиметься з Беллом за пріоритет даного винаходу.

1945 – Британська та американська авіація завершує одне з найжорстокіших бомбардувань 2-ї Світової війни. За два дні авіанальотів Дрезден, який не був ні великим промисловим, ні воєнним центром, перетворено на руїну, а кількість загиблих мирних жителів за різними оцінками – від 35 до 135 тисяч осіб.

1946 – У Пенсільванському університеті Джон Мочлі та Джон Екерт представляють “електронний цифровий інтегратор і калькулятор”, що згодом стали називати першим комп''ютером. Він здоровезний як сарай, займає цілу кімнату, важить близько 30 тонн, працює на 18 тисячах вакуумних ламп і призначається для проведення обрахунків артилерійських таблиць стрільби.

1956 – У Москві – 20 з''їзд КПРС, перший після смерті Й. Сталіна. У звітній доповіді перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов декларує вірність справжньому ленінізму, висуває принцип мирного співіснування держав з різним політичним устроєм і оголошує про відмову практики нав''язування радянської моделі соціалізму іншим країнам.

1989 – Вождь ісламської революції в Ірані аятолла Хомейні закликає своїх послідовників і всіх мусульман до фізичного знищення англо-іранського письменника Салмана Рушді, автора книги "Сатанинські вірші".

А у 1989 на зустрічі президентів Нікарагуа, Гондурасу, Гватемали, Коста-Ріки та Сальвадору представники лівацького сандиністського уряду Нікарагуа погодились звільнити політичних в''язнів і протягом року провести вільні вибори. У відповідь Гондурас заявив про закриття на своїй території всіх баз антисандиністських партизанів.
XS
SM
MD
LG