Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Янукович зацікавився тарифами.


Тетяна Ярмощук Слухати: Київ, 14 лютого (RadioSvoboda.Ua) – Дискусії, зіткнення і політична боротьба навколо вартості житлово-комунальних послуг вирують вже давно. Але тільки сьогодні тарифами публічно занепокоївся уряд. Віктор Янукович назвав їх завищеними і пообіцяв розібратися з відповідальними за це посадовцями. Чому це сталося лише сьогодні?


Услід за Юлією Тимошенко, на боротьбу з високими тарифами вийшов Віктор Янукович. Нинішню вартість житлово-комунальних послуг для населення Прем’єр-міністр називає невиправдано завищеною, а місцевим чиновникам, відповідальним за це, погрожує кримінальними справами: «Ми не допустимо, щоб нечисті на руку ділки наживалися штучно, завищуючи тарифи на житлово-комунальні послуги. Інформацію про те, що в деяких регіонах України складається подібна практика, ми з вами знали. А отримали ми її наприкінці минулого року. І я особисто неодноразово підкреслював, я був впевнений в тому, що перевірка, яку ми проводили, дасть результати і висвітлить справжню ситуацію щодо цього питання».

Про порушення у встановленні тарифів на житлово-комунальні послуги в більшості перевірених регіонів заявила Генеральна прокуратура. За словами заступниці Генпрокурора Тетяни Корнякової, найбільші порушення виявили у Києві, Херсоні, на Дніпропетровщині та Закарпатті: «У деяких регіонах відразу відреагували на прокурора, скасували підвищення. Але ж воно йшло по окремих районах, по містах. Тобто, це все потрібно перевірити. Можливо, зараз хтось сам перелякається і скасує. А деякі не погодилися, і прокурор пішов до суду, і ще треба чекати судового рішення. Ну а платити, звичайно, потрібно».

Заяви політиків щодо завищених тарифів – популізм усіх політичних сил, які намагаються викликати симпатію виборців, але не роблять ніяких дій аби покращити їхнє життя. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив політолог Сергій Таран: «Зараз багато хто говорить про тарифи, але біда тарифів не в тому, що їх треба підвищувати. Безумовно, ми розуміємо, що тарифи потрібно збільшувати, але є два питання: яким чином ми реформуватимемо ці ЖКГ? І яким чином контролюватимуться кошти, які будуть отримані внаслідок підвищення тарифів? Саме про стратегію реформування ЖКГ слід говорити. Натомість, політичні сили говорять про те, що збільшення тарифів невиправдане, але при цьому вони нічого не кажуть про те, які саме вони мають бути і чому».

З осені минулого року майже у всіх регіонах України влада почала ухвалювати рішення про збільшення тарифів на житлово-комунальні послуги. У Києві ці тарифи спочатку зросли у 3,5 рази. Однак минулого тижня Київрада суттєво переглянула розміри підвищення. Головною причиною знавці комунального господарства міста називали спротив киян, які масово відмовлялися сплачувати за рахунками.

Зрозуміло, що кожна політична сила намагається довести свою причетність до цієї перемоги жителів столиці. Якщо ж врахувати, що Київ не був рекордсменом з підвищення, то, очевидно, тарифні бої даватимуться ще взнаки.

Матеріали до теми:

• Опозиція розпочинає «велике прибирання». • Юлія Тимошенко: Пастка для Януковича заготовлена. • Перша тарифна перемога. • Тарифні війни в Україні. Рік 2007. Протистояння: влада - споживачі - нові розцінки.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG