Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент звинуватив деякі країни ЄС у змові з ЦРУ.


Наталія Вікуліна Страсбург-Брюссель, 14 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Європарламент ухвалив резолюцію, яка звинувачує певні країни Євросоюзу у тому, що вони знали про секретні авіарейси, під час яких ЦРУ перевозило підозрюваних у тероризмі. Євродепутати зазначили, що це було порушенням прав людини. Однак низка європарламентарів виступила проти резолюції, вказавши, що їм бракує доказів.

Викривальна доповідь про таємну діяльність ЦРУ та згоду на це деяких європейських урядів викликала палкі дебати в залі Європарламенту. Доповідь звинувачує деякі європейські уряди в тому, що вони знали про секретне перевезення підозрюваних у тероризмі, дозволяли використовувати територію своїх країн для таємних польотів ЦРУ або знали про наявність у Європі таємних в’язниць. До списку 13 країн, що їх Європарламент назвав винними у такій змові, потрапили Британія, Німеччина, Польща, Італія, Швеція та інші. Говорить автор доповіді, депутат від Італії Джованні-Клаудіо Фава:

“Ця доповідь не дозволяє будь-якому ігнорувати те, що відбувалося. Ми повинні пильнувати за тим, аби події останніх п’яти років ніколи не повторилися”, - заявив автор доповіді про діяльність ЦРУ на території Європи.

На його думку, факти говорять самі за себе. Фава навів приклад однієї безневинної жертви, яку, після звинувачення у тероризмі, вивезли до в’язниці в Сирії, де піддали тортурам.

Європарламент закликав провести незалеже розслідування щодо перевезення заарештованих і таємні в’язниці. Депутати також наполягають на тому, аби уряди всіх 27 країн Євросоюзу тиснули на звинувачені у змові з ЦРУ держави, для того щоб вони надали повну і правдиву інформацію про свою участь у секретних перевезеннях.

Доповідь депутата Фава знайшла у залі Європарламенту як підтримку, так і незадоволення. Деякі європарламентарі вказували на те, що доповідь є спекулятивною і їй бракує доказів. Парламентар від Польщі Конрад Шиманський заявив, що у випадку з його країною доказів не існує, тож обвинувачі повинні мовчати. Депутат від Британії Роджер Хельмер зазначив, що був би стривожений, якби європейські уряди не співпрацювали зі Сполученими Штатами у боротьбі з тероризмом. Він нагадав, що звіт про діяльність ЦРУ вже готувала Рада Європи, і цей звіт, за висловом одного британського міністра, “має так багато дірок, як швейцарський сир”. Доповідь депутата від Італії британець Хельмер уважає ненабагато кращою:

“Ця доповідь зробить мало для підтримки прав людини. Але вона підбадьорить і заохотить самих терористів, які збираються зруйнувати наш спосіб життя”,- сказав європарламентар.

Адріан Северін, депутат Європарламенту від нової країни ЄС Румунії, запропонував подивитися на висновки доповіді:

“Доповідь підсумовує, що ми потребуємо кращої співпраці в галузі розвідки, в боротьбі з тероризмом, аби збільшити наше протистояння викликам безпеки, не зменшивши при цьому нашу здатність поважати і підтримувати права людини”,- заявив європарламентарій від Румунії.

Пролунали в залі Європарламенту і звинувачення на адресу певних осіб - депутат від Італії Джіусто Катанія заявив, що голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу знав про стратегію ЦРУ, коли був прем’єр-міністром Португалії, а Комісар ЄС з юстиції Франко Фраттіні раніше відповідав в італійському уряді за нагляд над службами безпеки у той момент, коли ЦРУ викрало в Мілані одного підозрюваного у тероризмі.

Європарламент не має законодавчої сили у питаннях на кшталт змови з розвідувальними службами, ухвалена доповідь носить рекомендаційний характер. Присутній у залі комісар Фраттіні заявив, що європейські інституції не можуть виносити вердикт з цих питань, але слід шукати правду.
XS
SM
MD
LG