Доступність посилання

ТОП новини

Жінки, які кохали Івана Франка, не були щасливі.


Галина Терещук Львів, 14 лютого, 2007 (Radiosvoboda.ua) - “Значний вплив на моє життя, а значить, також на мою літературу мали мої відносини з жіноцтвом”. Писав відомий український письменник Іван Франко.


Першим Франковим коханням була Ольга Рошкевич. Франко працював репетитором у її брата і ця праця закінчилась любов’ю. Письменник попросив руки Ольги, коли йому було 20. Однак доля склалась так, що письменника арештували і батько Ольги зумів її переконати відмовитись від Івана Франка. Мовляв, з ним у неї буде вельми складне життя.

Своїй дружині Іван Франко присвятив один вірш

Як стверджують франкознавці: усі жінки, які кохали Івана Франка не мали у житті щастя. Коли перше Франкове кохання Ольга Рошкевич вийшла заміж, молодий письменник це важко пережив.»

Мені тепер приходить на гадку, що я сказав до Тебе: при щирій любові щастя повинно рости, а не зменшуватися! Нічого тужити за минулим! Ми молоді, світ ще усміхається, — жити хорошо, любити хорошо!..."

Ольга Рошкевич не почувалась вельми шасливою у подружньому житті. Вона рано овдовіла, а останні роки свого життя провела, читаючи твори Франка. А ще трагічні долі інших жінок, які кохали письменника, далеко не красеня зовні, Уляни Кравченко, Ольги Білинської, яка не вийшла заміж, Юзефи Дзвонковської, Целіни Журовської. Франко про свої кохання написав вірш «Тричі мені являлася любов” . У ньому не йдеться про дружину. Своїй жінці Ользі Хоружинській він за усе спільне з нею 30 -літнє життя, присвятив лише один вірш.

В сльоту зимную, в днину мглистую Я дорогою йду тернистою, Кого я любив, ті забулися, А з ким я дружив — відвернулися. Відвернулися та й цураються, З труду мойого посміхаються. В порох топчуть те, що мені святе, — А недоля й тьма все росте й росте.

Ольга Хоружинська прагнула бути коханою

Одруження Івана Франка з киянкою, заможньою нареченою Ольгою Хоружинською, було радше з розрахунку. Письменник у ній хотів бачити друга. Ольга натомість хотіла бути його коханою дружиною. Їй було боляче, коли тільки –но приїхавши у чужий для неї Львів, письменник закохався. Як вислід-збірка «Зів»яле листя».

Правнучка Івана Франка пані Надія зауважила, що попри усі негаразди між прадідом і прабабою усе ж письменник любив свою дружину.

«Франко шукав собі друга і товаришку по життю і передусім по творчості. Ольга Хоружинська теж була творчою людиною. Коли вони приїхали у Львів, то вона дала гроші на видання журналу «Життя і слово». Тобто вона була помічницею. Коли появились діти, вона себе присвятила їхньому вихованню».

Між Ольгою Хоружинською та Іваном Франком не було порозуміння

Трагедія Ольги Хоружинскої була у тому, що вона так і не могла прижитись у галицькому середовищі, яке сприйняло східнячку прохолодно, а радше вороже. Франки виховали 4 дітей. Письменник був люблячим батьком, але прагнув тиші для своєї творчості і затишку у домі.

Між подружжям не було найголовнішого –порозуміння, вважає Надія Франко.

«Це складне питання. Якщо читати листи Франка до дітей, своїх друзів, зайомих, були моменти, коли Франко був у важкому моральному стані. Не було між подружжям порозуміння. Ольга була не завжди врівноважена, не завжди розуміла чоловіка. Франко, замикався, переживав. Письменник лишився один, через жінку, без друзів. Вона не змогла вписатись у галицьке середовище, тому що галичани були до неї закриті і ворожі».

Особисто для Надії Франко прикладом гарної та вірної дружини є невістка Івана Франка Ольга, яка була одружена з Петром. Вона була прекрасна і вірна жінка та господиня. До слова, усі жінки в родині Франків вирізнялись тим, що смачно готували.

У 1941 Петра Франка забрали енкаведисти. Більше його дружина не бачила. Ольга прожила вірною йому усе життя і вмирала з фотографією чоловіка у руках.

Матеріали до теми:

• У Закарпатті знайшли унікальний портрет Івана Франка.
XS
SM
MD
LG