Доступність посилання

ТОП новини

Яким буде прапор Закарпаття?


Надія Петрів Ужгород, 16 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Закарпатська область на сьогодні єдина в Україні не має свого прапора. Три місяці тому обласна рада на черговій сесії вирішили виправити цю ситуація і оголосила конкурс на створення проекту прапора Закарпатської області. Від того часу пристрасті навколо цього питання не вщухають.


Втретє за роки незалежності України в Закарпатті намагаються вирішити, яким має бути обласний прапор. Досі, кажуть історики, визначитися з цим питанням заважали політичні перипетії та суперечки. Втім не обійшлося без непорозумінь і зараз.

У стягові уся поліетнічність?

Представники нацменшин вимагають, аби ледь не всіх їх якимось чином «відобразили» у прапорі. Митці кажуть, це просто смішно, бо вийде не прапор, а розцяцькований буклет. А мешканці області взагалі дивуються, чого це навколо питання про прапор такі непорозуміння виникають.

28-річна ужгородка Тетяна зауважила: «Чесно кажучи, трошки неприємно, коли чуєш, що лише Закарпатська область не має свого прапора. І, чесно кажучи, хочеться його мати. Але зараз я слідкую за цими дискусіями, які відбуваються в колективі творчих людей, митців, художників, навіть політиків, то вже мене це дивує – не хочеться конфлікту. Мене влаштовує варіант, коли на жовто-синьому тлі герб Закарпаття – цілком наш символ, цілком придатний для області».

Науковці, археологи та художники сходяться на думці, що при розробленні проекту прапора потрібно виходити з двох варіантів – або спиратися на традиції, або ж доручати художникам малювати стяг на власний розсуд. І лише потім обирати найкраще.

Традиції символів та кольорів

Історики вважають, що закарпатські землі мають свої багаті традиції, тому опиратися слід виключно на них, і не варто вигадувати велосипед.

Кандидат історичних наук, завідувач відділу археології обласного краєзнавчого музею Йосип Кобаль зазначає: «Оскільки обласна рада вирішила підійти до цього питання серйозно, зібрала конференцію, під час якої хоче дізнатися, які традиції були на Закарпатті стосовно прапорів, кольорів, то я думаю, що і закарпатський прапор має мати кольори, які кореняться в його традиції».

Тим часом голова Українського геральдичного товариства Андрій Гречило бачить кілька варіантів закарпатського прапора: «Закарпаття має свої власні історичні традиції. Були варіанти широковживані, коли був синьо-жовтий прапор, а посередині розміщений герб Закарпаття. Інший варіант, який, я думаю, все таки зняв би і якісь тертя, і політичні неузгодження (і такий варіант приймався в низці областей), це повторення гербового сюжету. Тобто, полотнище може бути розділене навпіл, половина від древка – з семи синіх і жовтих смуг, як на гербі. Половина, яка є з вільного краю – із зображенням ведмедя».

Конкурс на створення закарпатського прапора стартував 18 січня минулого року і повинен завершитися 26 лютого. Переможцеві конкурсу організатори обіцяють премію в 2,5 тисячі гривень.
XS
SM
MD
LG