Доступність посилання

ТОП новини

Податковий кодекс: за і проти.


Сергій Собуцький Київ, 16 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Поліпшити ситуацію в українській економіці має податковий кодекс, до розробки якого приступив Кабінет Міністрів. Як зазначив перший віце-прем’єр-міністр Микола Азаров, кодекс, зокрема, передбачатиме податкові канікули для бізнесу на найближчі 10 років. Втім, чимало оглядачів радять не поспішати з висновками, адже обнадійливі пропозиції щодо оподаткування для підприємців лунали з боку влади і раніше, проте чимало з них не були реалізовані.

Податковий кодекс готується як єдиний уніфікований закон, який має стати гарантією стабільності податкового законодавства в Україні, заявили у Державній податковій адміністрації. На сьогодні в українській галузі оподаткування діють понад дві з половиною тисячі нормативно-правових актів, які доволі часто суперечать один одному.

У кодексі урядовці намагатимуться максимально спростити для підприємців правила оподаткування та процес сплати податків. Передбачається також запровадження десятирічних податкових канікул для бізнесу, хоча наразі невідомо, чи стосуватимуться вони всього бізнесу; скільки податків діятиме та якими будуть ставки пільгового оподаткування.

Податковий кодекс сприятиме легалізації тіньової економіки?

На думку податківців, такі кроки сприятимуть легалізації тіньових доходів і в цілому дадуть імпульс для розвитку економіки. Державний радник податкової служби Віктор Косарчук, зокрема, сказав в інтерв''ю Радіо Свобода: «Ухвалення податкового кодексу значно поліпшить і зменшить податкове навантаження, наблизить податковий і бухгалтерський облік, що дуже важливо для бухгалтерів, для підприємців. Зрештою, це – нормальна європейська процедура: уніфікація податкового законодавства».

Натомість президент Асоціації працедавців Львівщини Зеновій Бермес налаштований не так оптимістично. За його словами, кардинальних змін в оподаткуванні очікувати не варто. У кращому випадку урядовці знизять до 20-ти відсотків податок на прибуток. Що ж до прогнозованого зближення податкового і бухгалтерського обліку, то, на думку Зеновія Бермеса, – це запізнілий крок. Підприємці з полегшенням зітхнули б, якби мали один універсальний облік.

Чи готові нові покоління податківців до змін?

Найприкріше, за словами Зеновія Бермеса, що в Україні спостерігається інертність довкола податкових змін: нові покоління податківців не готові кардинально змінювати систему оподаткування. В інтерв''ю Радіо Свобода Зеновій Бермес зазуважив: «Чи є у нас якісь інші думки? Чи є у нас урядовці, які мають інше бачення податкової політики? І тут я мушу всіх засмутити: у нас я не чув урядовців, які мають інше бачення».

У Державній податковій адміністрації поінформували, що проект податкового кодексу буде готовий до травня. А там – обговорення у Верховній Раді.
XS
SM
MD
LG