Доступність посилання

ТОП новини

Чи пройдуть у парламенті Огризко та Король?


Тетяна Ярмощук Київ, 19 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чи матиме Україна цього тижня міністра закордонних справ та голову СБУ? Чи стануть ними Володимир Огризко та Віктор Король? Іншими словами, чи проголосує парламент за ці дві креатури Президента?


Володимир Огризко – претендент на крісло міністра закордонних справ. Віктор Король – на голову СБУ.

Їхні кандидатури до парламенту Президент подав два тижні тому. Однак антикризова коаліція ще й досі не визначилася чи підтримуватиме ці кандидатури. За словами представника Партії регіонів Володимира Зубанова, для початку регіонали хочуть поспілкуватися з Огризком та Королем на засіданні фракції. А щодо кандидатури міністра закордонних справ, то, на думку пана Зубанова, було б логічно, щоб вона затверджувалася після того, як Закон “Про засади зовнішньої та внутрішньої політики” проголосують хоча б у першому читанні: “Що стосується Огризка, то спочатку слід розглянути Закон “Про засади зовнішньої та внутрішньої політики”, а потім вже під цей закон підбирати міністра закордонних справ. У нього повинні бути відповідні погляди на зовнішню політику, які мають збігатися з які мають збігатися з положеннями закону. Якщо у законі будуть одні положення, приміром, що найближчим часом Україна залишається позаблоковою державою, а Огризко прибічник НАТО, тоді, звісно, він не проходить через Верховну Раду”.



Консультації тривають. Чекайте...

Наразі консультації між Президентгом та антикризовою коаліцією тривають. “Наша Україна” сподівається, що міністром закордонних справ та головою СБУ стануть саме Огризко та Король. Борис Беспалий: “В Конституції чітко сказано, що кандидатури на ці посади пропонуються Президентом України. Уже минуло кілька тижнів від дня внесення цих кандидатур, а з боку чільників антикризової коаліції немає ніяких змістовних заперечень, є просто тупе бажання не голосувати. На мій погляд, мотив дуже простий: вони хочуть мати там слухняних людей”.

Огризко - лише перша проба?

Володимир Огризко міг би розраховувати на підтримку парламенту, але для цього йому слід займати активнішу позицію. Що ж стосується Віктора Короля, то Президент мав би аргументувати парламентарям, чому на посаду голови СБУ він пропонує міліціонера. Таку думку в інтерв’ю Раді Свобода висловив політолог Андрій Єрмолаєв: “На сьогодні виглядає, що Огризко такий собі пробний шар Президента, замір настроїв у парламенті. А стосовно Короля, це питання компетентності. Для того, щоб підтримали Короля потрібна більш зрозуміла та активна позиція Президента та його команди. Має бути зрозуміле тлумачення, чому у сферу, яка є дуже корпоратизована, з внутрішньою етикою, з внутрішньою традицією кар’єри, пропонується фігура, яка не пов’язана з цією сферою”.

Екс-голову СБУ Ігоря Дріжчаного Верховна Рада звільнила у грудні. А колишній керівник МЗС Борис Тарасюк написав заяву про відставку у кінці січня, після тривалої тяганини навколо легітимності його перебування на цій посаді.
XS
SM
MD
LG