Доступність посилання

ТОП новини

Екологи протестують проти заявки російського Сочі на зимову Олімпіаду


Сергій Драчук Прага, 19 лютого 2007 (RadioSvoboda.ua) — Цього тижня до російського міста Сочі з околицями має прибути делегація Міжнародного олімпійського комітету, щоб особисто оцінити заявку міста на проведення зимових Олімпійських ігор 2014 року. Здобуття права провести Олімпіаду в Росії потішило б гордість багатьох росіян — але російські захисники природи виступають проти. Для них унікальні заповідники Західного Кавказу дорожчі.

Плани будівництва об’єктів для зимових видів спорту на території Сочинського національного парку й Кавказького заповідника, які перебувають під захистом ЮНЕСКО, матимуть катастрофічний вплив, попереджає експерт російського «Ґрінпісу» Михаїл Крейндлін.

«Ми вважаємо, що Олімпіада, в принципі, напевно, добре, але проводити її коштом знищення унікальних лісів, тварин, тим більше на природних територіях під особливою охороною, тим більше з загрозою вчинити шкоду об’єктові світової природної спадщини, ми вважаємо за цілковито неприпустиме», — каже еколог.

Будівельники під галас Олімпіади переслідують свої не дуже гарні цілі?

Захисники природи до того ж звертають увагу, що серед «об’єктів соціальної інфраструктури», які вже дозволено будувати на території Сочинського національного парку, — дев’ять елітних баз відпочинку, серед яких гольф-клуб і «спа-центр». Ці об’єкти аж ніяк не стосуються Олімпіади і свідчать просто про бажання будівельних компаній накласти руки на заповідні землі, стверджують екологи.

Через це вони вже подали скаргу на уряд Росії. Верховний суд має розглянути її на початку наступного місяця.

Прихильники Олімпіади заперечують порушення, але екологів це не заспокоює

Тим часом у Заявковому комітеті на проведення Олімпіади в Сочі стверджують, що не забувають про довкілля. «Тут дуже важливо вести діалог із екологічними організаціями. Ми як оргкомітет, що подає заявку від Сочі на 2014 рік, постійно зустрічаємося і спілкуємося з екологічними організаціями з тим, щоб можна було втілити більшу частину зауважень у нашому плануванні. Тут діалог із екологічними організаціями дуже важливий», — каже представник Комітету Андрей Браґінський.

Захист довкілля - насамперед

Але захисники природи скаржаться, що діалогу замало, і відбувається він запізно. Директор екологічної організації WWF у Росії Іґор Честлін іще лише чекає на зустріч із міністрами природних ресурсів і економічного розвитку, яка має відбутися на початку тижня.

«Хотілося б, щоб така зустріч відбулася ще десь у жовтні — листопаді, тоді на сьогодні ми б уже мали якусь узгоджену позицію з урядом із цього питання. Ну, побачимо, як відбудеться зустріч», — каже еколог.

Захисники природи сподіваються, що, якщо порушення норм захисту довкілля триватиме, Сочі не оберуть на місце проведення Олімпіади.

Міжнародний олімпійський комітет має оголосити переможця, який проводитиме зимові Олімпійські ігри 2014 року, на початку липня. Крім Сочі, на це претендують південнокорейський Пхйончхан і австрійський Зальцбурґ.
XS
SM
MD
LG