Доступність посилання

ТОП новини

Спортивний огляд: про чемпіонат Європи з футболу у 2012 році і дещо про українські стадіони.


Геннадій Мороз Київ, 16 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Переможець у боротьбі за Чемпіонат Європи 2012 року визначиться 17 квітня цього року; переважна більшість стадіонів країни споруджувалася, щонайменше, кілька десятків років тому, і нині, в кращому випадку, є морально застарілими.


Проект Закону «Про організацію і проведення в Україні футбольного Чемпіонату Європи 2012 року» розробило Міністерство юстиції. Там воно передбачає, передовсім, першочергові завдання держави в царині законотворчості. Про це заявив Міністр юстиції Олександр Лавринович одразу після успішного представлення футбольного закону на засіданні Кабміну. Серед іншого, законопроект передбачає спрощений візовий режим, різноманітні дозволи на працевлаштування, вільний трансфер і обіг валют, а також встановлення відповідних податкових пільг. Без чого, зі слів пан Лавриновича, перемога в тендері на право проведення фінальної частини футбольного Євро-2012 була би не можливою. Щоправда, затверджений Кабміном законопроект повинен пройти необхідну процедуру розгляду в парламенті України. Принагідно нагадаю, що переможець у боротьбі за Чемпіонат Європи визначиться 17 квітня цього року. А крім України й Польщі, претендентами на проведення футбольної першості старого континенту є Італія, а також спільна заявка Угорщини й Хорватії.



Україна має лише один футбольний стадіон, який відповідає сучасним вимогам УЄФА

Це збудований влітку минулого року «Центральний стадіон» міста Запоріжжя. Про це заявив віце-президент Федерації футболу України Борис Воскресенський. Переважна більшість стадіонів країни споруджувалася, щонайменше, кілька десятків років тому і нині, в кращому випадку, є морально застарілими. Як, скажімо, головна спортивна арена країни – Національний Спортивний комплекс «Олімпійський» у Києві. Так, окрім доволі суворих вимог щодо безпеки відвідувачів і самих спортсменів, УЄФА сьогодні рекомендує будувати окремі роздягальні з душовими для жінок-арбітрів. Або окремо збудовані приміщення для допінг-контролю. І з усіх українських стадіонів усі вимоги й рекомендації Союзу європейських футбольних асоціацій враховали лише в Запоріжжі. Очевидно, що головною проблемою українських стадіонів є те, що більшість із них не є власністю футбольних клубів. Так, зі слів Бориса Воскресенського, більшість стадіонів обласних центрів України утримують муніципальні стадіони за рахунок дотацій з місцевих бюджетів. Чого, вочевидь, замало для повноцінної реконструкції. Нині в Україні будують два сучасних стадіони. Це 5-зіркова арена в Донецьку і стадіон в Дніпропетровську.
XS
SM
MD
LG