Доступність посилання

ТОП новини

Чи карнавал, чи «фашінґ» – раз у рік це свято треба відчути на собі!


Людмила Ваннек Слухати: Прага, 19 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Десятки тисяч костюмованих, розмальованих, маскованих і «перукованих» ряджених святкують цими днями найпопулярніше у Німеччині свято – карнавал. Таку назву, до слова сказати, вживають тільки у північній Німеччині, де карнавал вважають «п’ятою порою року». А у Баварії його називають «фашінґ». А нинішній понеділок – теж має свою назву: «шалений»!

Після «шаленого» понеділка (або як його ще називають «рожевий») надходить «фіалковий» вівторок, коли – для спокуси всіх гріхів перед Великим постом спалюють величезне солом’яне опудало.

Починається ж усе у «бабин четвер» (той, що був минулого тижня). Цей день навіює страх у чоловіків, бо дає жінкам свободу робити все, що заманеться! Традиційно – вони відрізають чоловікам краватки, якщо ті забули того дня залишити цей аксесуар вдома.

Центром німецького карнавалу вважають Кельн, і власне там від самого ранку понеділка іде так звана «хода шалених» – апогей свята.

«Це справді весело!»

Один із учасників, на ім''я Дітер розповів: «Десь, напевно, 3 чи 5 тисяч різних ряжених – в різних образах: одного прозивають Бісс, іншого - Федерле і вони всі щось символізують. Носять на собі по 40 кілограмів дзвонів і скачуть з ними! Це справді весело!»

Щоб на все це подивитися, треба встигнути зі самого ранку зайняти гарне місце (бажано в центрі). Одна з учасниць Ромі зазначила: «Я приходжу о пів на сьому ранку на вулицю. Це попросту має бути! Це вже в серці! Чи вітер, чи сніг, – нема різниці! Це треба пережити!».

Пиво ллється рікою, але проблем не виникає

Цього дня працедавці відпускають своїх співробітників на вихідний, а автомобілі переважно лишають вдома, бо під час німецького карнавалу пиво ллється рікою.

Оскільки німці вміють все гарно організувати, карнавальне споживання алкоголю не створює зайвих проблем, стверджує карнавально налаштований Манфред: «Тут усе перфектно! Найгірше те, що я – з Дюссельдорфу...».

Не всім, хто бачить довкола себе стільки галасу і веселощів, близька ця атмосфера. Український актор Юрко Розстальний, який спостерігає за фашінгом у Мюнхені розвовів: «Це переодягання, карнавали, напевно ми не співпадаємо в часі... Я не знаю, я ні в кого не перевдягаюся... Я коли дивлюсь – там ходять люди дорослі, переодягнені в чортів, у тих, що в тюрмі сидять, я дивлюсь і мені весело. Але я ніби поза тим всім чомусь...».

Карнавал закінчиться у «попільну» середу, коли, розпочнеться Великий піст.

Це ще й вагомий вклад в економіку

Цього року до карнавалу німці купили 3 мільйони костюмів, 900 тисяч перук, півмільйона масок, 2 мільйони капелюхів і 6 мільйонів наборів для гриму. І все це загалом коштує – майже 300 мільйонів євро, – підрахували працівники Інституту німецької економіки із Кьольна.

Отже, карнавал – це не тільки свято, а вагомий вклад у німецьку економіку.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG