Доступність посилання

ТОП новини

Франція обиратиме у квітні президента. У виборчих перегонах вперше бере участь жінка.


Наталія Вікуліна Париж-Брюссель, 20 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Уперше в історії Франції одним із кандидатів на позаду глави держави є жінка – соціалістка Сеголен Руаяль. За останніх кілька тижнів вони втрачає рейтинги, правий кандидат Ніколя Саркозі її випереджає на 10%. Намагаючись збільшити симпатії електорату, Руаяль учора виступила по національному телебаченні. Майже 9 мільйонів французьких глядачів дивилися ці теледебати. Претендентка пообіцяла збільшити пенсії, допомагати незаможнім та сприяти працевлаштуванню молоді.

Сеголен Руаяль
Ніколя Саркозі
(© AFP)
Жінці “значно складніше” справити враження на виборців, навіть у 2007 році, заявила Руаяль у телепрограмі “Я маю до вас запитання”, в якій взяло участь 100 французів, що представляють усі прошарки суспільства. На її думку, жоден чоловік із її професійним досвідом не отримував би постійно запитань щодо його компетенції і законності.

За два місяці до виборів популярність Сеголен Руаяль знизилася: жінку-кандидата підтримують 23 відсотки виборців, таким чином вона відстає від свого найближчого суперника, консерватора Ніколя Саркозі на 10 відсотків.

Чимало обіцянок адресовані малозабезпеченим

Під час теледебатів претендентка на крісло французького президента пообіцяла дбати про малозабезпечених, збільшити мінімальну платню до 1500 євро і надати робочі місця всім, у тому числі безробітним юнакам та дівчатам. Збільшення маленьких пенсій вона назвала частиною більшого проекту, який має на меті зробити Францію більш справедливою.

Руаяль вдало скористалася слабкістю свого опонента Саркозі, який користується поганою репутацією серед молодих людей – вона наголосила, що країна потребує більшої співпраці з молоддю.

А іммігрантам Сеголен Руаяль пообіцяла: “Узаконювати нелегалів чи ні – це буде розглядатися в кожному окремому випадку. Я не хочу оголошувати масштабне узаконення нелегальних мігрантів. Для мігрантів, які перебувають тут або які працюють “по-чорному”, я хочу запропонувати підприємствам зробити законною працю тих робітників, яких потребує французька економіка”.

Проблеми хворих, інвалідів потрібно вирішувати у рамках усієї Європи

Під час теледебатів Сеголен Руаяль запитували також про проблеми хворих і інвалідів. Не обійшлося і без емоцій – чоловік в інвалідній колясці розплакався, говорячи, що інвалідам потрібна краща інтеграція в суспільстві. Аби заспокоїти чоловіка, Руаяль взяла його руку.

А перед цим кандидат у президенти Франції пообіцяла: “Мене шокує, що кожна країна працює окремо, у той час як усі ми стикаємось з тими самим труднощами, з тими самим хворобами, у той час як усі ми маємо велику потребу у дослідженнях. Я хочу дати новий імпульс, ні, я хочу створити те, чого ще немає достатньо – Європу, яка дбає про здоров''я і про дослідження”.

Сеголен Руаяль стверджеє, що готова замінити Жака Ширака на найвищій посаді Франції і є єдиним кандидатом, здатним провести глибокі реформи, які потрібні країні. Перший тур французьких виборів відбудеться 22 квітня, і мало хто сумнівається в тому, що Руаяль вдасться вийти до другого туру.

Матеріали до теми:

• Ніколя Саркозі став офіційним кандидатом на президента Франції. • Сеґолен Руайяль обрали кандидатом від опозиційної Соціаліалістичної партії на вибори президента Франції. • Як у Франції соціалісти обирають кандидата в президенти?
XS
SM
MD
LG