Доступність посилання

ТОП новини

Останні спекуляції довкола Ірану і останні попередження.


Людмила Ваннек Прага, 20 лютого 2007 – (RadioSvoboda.Ua) – Іран знову в центрі особливої уваги світової спільноти. Причини такої уваги: нові заяви президента Махмуда Ахмадінеджада напередодні закінчення ультиматуму Ради безпеки ООН до тієї країни, і нова інформація про можливі плани Сполучених Штатів атакувати об’єкти в Ірані і не тільки ядерні. Остання інформація, хоча й непідтверджена, викликала шквал реакцій у світі. Увечері вівторка на неї відреагував і Пентагон, який назвав її «сміхотворною».

Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад у Рашті, головному місті провінції Гілан. 20 лютого 2007 р.
Інформацію оприлюднила у вівторок британська телерадіокомпанія, яка посилається на дипломатичні джерела у Сполучених Штатах. Йдеться про те, що США ніби-то опрацьовують плани завдати ударів по значно більшій кількості об''єктів, аніж ті, що відомі як ядерні і що американські військові кораблі уже вирушили у район Перської затоки.

Тут варто зазначити, що такий розвиток подій, за цими джерелами, припускається у разі, якщо протистояння довкола ядерної програми Ірану не вирішиться дипломатичним шляхом.

Того ж дня із заявою про готовність до переговорів на тему ядерної програми заявив президент Ірану Ахмадінеджад.

«За однієї умови, якщо такі переговори будуть чесними», додав іранський лідер і обґрунтував свою позицію: «Якщо ви кажете, що ми повинні зупинити програму збагачення урану і цикл з виробництва ядерного палива для того, щоб переговори могли початися, жодних проблем! Але справедливість вимагає, щоб ті, хто хоче вести з нами переговори, також зупинили свої ядерні програми, тоді переговори проходитимуть на чесних умовах».

МАГАТЕ вдається до останніх спроб

Міжнародне агентство з атомної енергії вживає останні спроби переконати Іран все ж відмовитися від своєї ядерної програми, оскільки, на думку фахівців, ця програма може бути використана для виробництва ядерної зброї.

У вівторок керівник МАГАТЕ Мухаммед ель Барадей зустрічається у Відні зі секретарем вищої ради національної безпеки ісламської республіки Алі Ларіджані.

Також у вівторок стало відомо, що Росія може призупинити завершальну фазу будівництва АЕС в Бушері. Офіційна причина – затримка з оплатою з боку Ірану. Тегеран таку інформацію відкидає як таку, що не відповідає дійсності. Аналітики кажуть, що питання оплати може бути використане Москвою як привід, щоб затримати поставки ядерного палива до рішення Ради Безпеки ООН.

Бушерська АЕС стоїть також у списку можливих об’єктів, по яких, ніби-то Сполучені Штати можуть завдати ударів.

До списку, розробленого, як стверджує БіБіСі, американським центральним командуванням у Флориді, входять також заводи зі збагачення урану в Натанці та Ісфагані, в Араку, а також іранські військово-повітряні і військово-морські бази, об''єкти ППО, ракетні заводи та командні пункти.

США не збираються нападати, це лише сигнал Тегеранові?

Наскільки ця інформація британських ЗМІ заслуговує на увагу? З цього приводу експерт Радіо Свобода з питань Ірану Білл Саміі зазначає: «Я гадаю що повідомлення БіБіСі дещо перебільшені, бо передусім те, що додаткові американські кораблі рухаються у бік Перської затоки, і американський уряд це визнає. Це означає сигнал для Тегерана. Вони не планують напасти, але це сигнал, що поведінка Тегерана стає все більше неприпустимою, і це може викликати велике занепокоєння у світової спільноти».

Минулого тижня впливові конгресмени-демократи застерегли президента Буша, що у нього немає необхідних повноважень для оголошення війни в Ірані. Речниця палати представників конгресу США Ненсіі Пелозі заявила, що Конгрес має чітко дати зрозуміти, що «ані у цього президента, ані в якогось іншого немає повноважень нападати на Іран».

Термін ультиматуму ООН до Ірану збігає вже в середу. В разі, якщо останній не відмовиться від своєї ядерної програми, проти нього будуть застосовані санкції.
XS
SM
MD
LG