Доступність посилання

ТОП новини

Кримські татари – європейський народ.


Володимир Притула Сімферополь, 20 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Багато гостей Криму, які вперше зіштовхувалися із кримськими татарами, дивувалися тому, що представники цієї мусульманської меншини вважають себе європейським народом. Відомий кримський історик і письменнник Олекса Гайворонський каже, що вся історія кримських татар підтверджує їхню європейськість.

Історик Олекса Гайворонський із Бахчисарая.
Кримські татари в національних строях.
Відомий кримський історик і популярний письменник Олекса Гайворонський, який тривалий час досліджує історію Кримського ханства і кримськотатарського народу, каже, що “азійство” кримських татар – це лише поширений стереотип, який базується на азійському походженні їхньої релігії, але ж, – каже він – і більшість світових релігій, у тому числі – християнська, – теж зародилися в Азії. За його словами, справді, кримські татари як етнос сформувалися на межі двох континентів і географічно, і цивілізаційно – на перетині євразійського степу і східного Середземномор’я.

Історичні стосунки з Європою

Олекса Гайворонський: “Кримськотатарська культура і завдячує своїм різноманіттям, своєю неповторністю, бо не дуже схожа на близьких за мовою казанських татарів чи башкирів, саме тим, що є частиною європейської культури. Кримськотатарська культура – це щось специфічне, вона має багато балканських рис, які поріднюють її радше із Середземноморським регіоном”.

За словами Гайворонського, навіть давня історія Кримського ханства – це історія стосунків Криму з Європою: “Постання Кримської держави під проводом монгольської династії Гераїв – пов’язане саме з Європою. Саме Литовська держава цьому сприяла. У 15 столітті найголовнішими зовнішньополітичними партнерами Криму стали Україна, Литва, Польща, і далі на захід – Німеччина, Швеція, Данія, Трансильванія, Австрійська імперія, багато згадаємо таких зовнішньополітичних партнерів Криму. Їхні стосунки – дуже пожвавлені”.

Зинджирли-медресе неподалік Бахчисарая - один з перших у Східній Європі вищих учбових закладів (початок 16 століття).
Кримські татари – частина української політичної нації

Олекса Гайворонський каже, що розповідати про європейські зв’язки давнього Криму можна дуже довго, але нинішні настрої представників його корінного народу це краще характеризують.

“Ми маємо зараз народ, котрий в особі свого представницького органу Меджлісу підтримує у переважній більшості ідеї європейської інтеграції України. Ми маємо в особі кримськотатарської спільноти таку політичну силу, котра не тільки декларувала, але і справою підтверджувала свою належність до європейського політичного світу. То чи європейці ці люди, чи азіати?”, – порушує запитання історик Олекса Гайворонський, на яке сам і відповідає – кримські татари, як частина української політичної нації, відчувають себе європейцями!
XS
SM
MD
LG