Доступність посилання

ТОП новини

Закарпаття і Гуцульщина на фотографіях початку 20 століття.


Оксана Пеленська Слухати: Прага, 21 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Празі відкрили виставку фотографій української народної дерев‘яної архітектури Закарпаття й Гуцульщини початку 20 століття відомого чеського дослідника, етнографа і журналіста Флоріана Заплетала. Ініціатор виставки – українське об‘єднання “Рута” в Чехії і Словацький Інститут у Празі.

Проф. Микола Мушинка на відкритті виставки.
Жінки з Ясині. 1920 р.
(© RadioSvoboda.Ua)
Чех за походженням Флоріан Заплетал був вояком австро-угорської, а потім чехословацької Армії. Від добре знав Президента Масарика.

Після приєднання Закарпаття до Чехословаччини у 1919 році Заплетал керував чеською пресовою службою в цьому краї. Під час своїх подорожей по Закарпаттю й Гуцульщині, а також етнічних українських землях на південному сході Словаччини Флоріан Заплетал невтомно робив фотографії.

Захоплювався народною архітектурою

Заплетал був зачарований українською народною архітектурою. Свої сповнені вражень статті й фотографії з подорожей він публікував у тодішній чеській пресі. Фактично Флоріан Заплетал став першим чеським журналістом, який інформував чехів і словаків про життя та побут українців Карпатського регіону.

На думку відомого словацького вченого Миколи Мушинки, і нині, майже через століття фотодокументи Флоріана Заплетала не втратили актуальності: «Фотографії Флоріана Заплетала цікаві з кількох аспектів. По-перше, з історичного аспекту. Друге – це з аспекту етнографічного. Він фотографував прекрасні дерев’яні церкви, більшість з яких сьогодні вже не існує. Третє – це з художнього аспекту. Дійсно, незважаючи на те, що Заплетал був за професією військовим, він був визначним ученим – істориком та етнографом, але, перш за все, мистецтвознавцем. І сьогодні якщо ми хочемо, наприклад, відновлювати стан дерев’яних церков, то без його фотографій важко обійтися».

Фотографував і людей: гуцулів, бойків, лемків

На фотографіях ученого також люди Карпатського регіону – гуцули, бойки, лемки, життя, долю яких дослідник добре знав й інтереси яких відстоював.

Завдяки старанням Флоріана Заплетала вдалось врятувати від руйнації церкву Пресвятої Богородиці з початку XVIII ст. зі східнословацького села Мікулова, яку перевезли до відомого курорту Бардіївські Купелі.

Біографія Форіана Заплетала свідчить про те, як тісно переплелась історія чехів, словаків та українців і як дбайливо до цих джерел потрібно ставитись. Однак в Україні досі не вийшла жодна книжка з фотографіями Заплетала, крім вузького кола фахівців ім’я вченого залишається невідомим.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG