Доступність посилання

ТОП новини

Політична та побутова корупція руйнує Росію.


Валентина Люля Прага, 22 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Громадська плата Російської Федерації занепокоєна розмахом корупції в Росії. Наслідки побутової корупції, в основному, хабарництво у медицині, освіті, військовій та житлово-комунальній сфері, не мають значного впливу на економіку країни, але вона “серйозно деморалізує простих громадян”, йдеться у звіті про корупцію Громадської палати Російської Федерації.


Корупція у владі призводить до щорічної втрати десятків мільярдів доларів в економіці країни. А корупція у кадровій політиці призвела до кризи управління.

Політична корупція, на думку авторів звіту, створила в Росії ситуацію, коли партійно-політична система в країні нерозвинута.

“Партії стали розвиватися за двома напрямками: або представляти інтереси виконавчої вертикалі, або перетворитися в свого роду бізнес-проекти для заробляння коштів шляхом підтримки з боку влади в обмін на голоси при розгляді того чи іншого питання в законодавчому органі”, – йдеться у звіті.

Автори попереджають, що російська корупція вже має загрозливі масштаби для державного устрою і для боротьби з нею необхідно ухвалити низку суворих законів.

Антикорупційна боротьба стала боротьбою за голоси виборців

Проте багато експертів вважає, що сьогоднішня антикорупційна діяльніть в Росії зумовлена, насамперед, майбутніми парламентськими та президентськими виборами.

Генеральний директор Ради Національної стратегії Станіслав Бєлковський, в інтерв’ю радіо ВВС сказав, що Росії сьогодні бракує “статусу, честі і свідомості” для боротьби з корупцією і на даний момент усі намагання приречені на невдачу. За його словами, антикорупційні виступи частішають напередодні виборів і питання в тому, чи російські виборці “сприймуть передвиборні обіцянки і демонстративні заходи серйозно”.

А заступник головного редактора голдингу “Совершенно секретно” Леонід Велехов в інтерв’ю Радіо Свобода наголосив: “Я думаю, що Кремль розігрує антикорупційну карту. Йому потрібно якось сильно зараз грати на підвищення рейтингу влади серед народу, і я думаю, що ця карта зараз і розігрується”.

Матеріали до теми:

• Більшість росіян не вважають себе європейцями. • У Європі чути барабани холодної війни, а Росія вважає Україну своєю територією. • «Ідеологія Кремля: «той хто зачепить наших, і дня не проживе», каже колишній радник російського президента.
XS
SM
MD
LG