Доступність посилання

ТОП новини

Парламентське «ні»! А Президент проти.


Тетяна Ярмощук Слухати: Київ, 22 лютого (RadioSvoboda.Ua) – Ні легітимного міністра закордонних справ, ні голови Служби Безпеки України. Сьогодні Верховна Рада провалила кандидатури Володимира Огризка та Віктора Короля. Президент заявляє, що повторно внесе ці кандидатури.


Однополярність. Так своє рішення не голосувати за кандидатуру Володимира Огризка мотивує антикризова коаліція. Непричетність до СБУ – це антикризовики закинули іншому президентському ставленику Віктору Королю. Втім, Віктор Ющенко вже заявив, що вдруге планує направити саме ці кандидатури до Верховної Ради.

Тим часом дехто з політологів заявляє, що сьогоднішнє голосування б’є по іміджу всієї української влади. Науковий директор школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олександр Гарань в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив: “Продовжується перетягування канату. Пан Огризко став жертвою політичних інтриг з боку урядової коаліції. Раніше більшість говорила, що головне, аби був відправлений міністр Тарасюк. Потім, коли була висунута кандидатура Огризка, кожного дня з’являлися нові претензії до цієї людини, яка є професійним дипломатом. А так зване обговорення, яке сьогодні відбувалося у Верховній Раді, це просто некоректна та брутальні форма”.

«Антикризова коаліція не погоджується із зовнішнім курсом Ющенка»

На думку директора Центру миру, конверсії та зовнішньої політики України Олександра Сушка, сьогоднішні події у парламенті проілюстрували полярність поглядів коаліції та Президента на зовнішню політику: “Це дезавуює міф, що в Україні існує згода щодо реалізації стратегічних пріоритетів у зовнішній політиці. Антикризова коаліція не погоджується із зовнішнім курсом Президента Ющенка, і сьогодні це було заявлено. Що ж стосується іміджу, то тут нічого нового немає, це продовження тієї ситуації, яка продовжується в Україні останні місяці. На сьогоднішній день Україна складний зовнішньополітичний партнер. Країни, які відслідковують ситуацію, навряд чи сильно зачаровувалися нинішньою ситуацією, щоб зараз розчаровуватися”.

Криза в парламенті і криза в уряді?

Якщо ж Президенту та Прем’єру вдасться домовитися, кандидатури Огризка та Короля можуть бути підтримані, якщо ні – парламентська криза поглиблюватиметься. Таку думку в інтерв’ю кореспондентці Радіо Свобода висловив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов: “У ситуації політичної війни між коаліцією та опозицією розраховувати на голосування за кандидатуру, яку подає Президент, було б нереалістично та недоречно. Якщо буде політичний мир, тоді, можливо, кандидатура Огризка буде підтримана коаліцією. Якщо буде й надалі війна, то Президент просто подаватиму кандидатуру Огризка, за нього не голосуватимуть, але це означатиме, що поступово назріває криза в парламенті. А частина урядової кризи вже є, тому що повноцінного міністра закордонних справ немає”. У Президента є 15 днів, щоб знову внести на розгляд парламенту кандидатури міністра закордонних справ та голови СБУ. Якщо ж ні, це може зробити коаліція. Це встановлює нещодавно оприлюднений Закон “Про Кабінет міністрів”, який, до речі, Віктор Ющенко оскаржує у Конституційному Суді.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG