Доступність посилання

ТОП новини

Хто святкує День захисника Вітчизни


Леся Бакалець Київ, 23 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) - В українських захисників Вітчизни є три вагомі приводи свята. Перше, 14 жовтня, – день Покрови, який здавна шанувався козаками, а пізніше була створена Українська повстанська армія. 6 грудня – День Збройних сил України. І 23 лютого – День захисника вітчизни. Як справляються з таким нелегким вибором військовослужбовці і якому святу надають перевагу?


У кожусі та з рушницею солдат Олег стоїть на варті в одній з київських військових частин. Час від часу забігає погрітися у службове приміщення, а кожуха передає товаришеві. 23 лютого для Олега день особливий, чекає на нього він вже довго. Але до Радянської Армії це не має ніякого стосунку. “23 лютого має вийти наказ про звільнення з запасу військовослужбовців, які вислужили строк, тобто після цього числа вже будуть відпускати додому”.

Майор з тої самої частини, де служить Олег, обома руками за 23 лютого. Офіцер представляється Олексієм, а прізвища не називає. Говорить, він з династії військовослужбовців. І не розуміє, з якого дива має визнавати своїм День збройних сил – 6 грудня. “Традиції, які ми маємо, перейшли до нас саме з радянської армії, і дуже гарні традиції. їх не можна просто забувати. Не можна забувати пенсіонерів, тих, хто все життя присвятив армії, які будували українську армію. Це їхнє свято, це і наше свято. А 6 грудня – це вигадане свято”.

День Покрови, 14 жовтня, який так шанували козаки, майор запевняє, що також святкує. Але тому, що це його день народження. Його ж солдат взагалі не знає, яким чином церковне свято пов’язане з військом.

Саме на Покрову вітати захисників Вітчизни пропонує історик Ігор Лосєв. Він говорить, що це не тільки логічно, це абсолютно справедливо. І зробити цей день державним святом потрібно вже давно. Щодо 23 лютого він має свою думку: “У цьому святі не було, нема, і не буде нічого українського. Для України святкувати день армії, яка на чолі з Муравйовим нападали на Київ та нищили людей, просто ганебно, і це чергове приниження національної гідності українця. На превеликий жаль, самоприниження”.

На 23 лютого всі права мають і жінки. Адже 8 березня, за старим стилем випадає саме на День Радянської армії. Тому можна два святкових дні об’єднати в один.
XS
SM
MD
LG