Доступність посилання

ТОП новини

США хочуть “конструктивного діалогу” з Росією


Сергій Куделя Вашингтон, 23 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В Росії та Сполучених Штатів залишаються розбіжності у питаннях міжнародної безпеки, які вони готові вирішувати дипломатичним шляхом. Про це заявили секретар Ради безпеки та оборони Росії Ігор Іванов та радник президента США з питань національної безпеки Стівен Гедлі під час їхньої зустрічі у Москві. Водночас, офіційний Вашингтон продовжує критикувати останні заяви Президента Росії Володимира Путіна у Мюнхені та заявляє про відсутність у США ворожих намірів щодо Росії.

Ширина протоки Берінга, яка розділяє Росію та США, всього 90 км.
Критика російського президента на адресу зовнішньої політики США спричинила низку взаємних обвинувачень з боку вищих посадовців двох держав. Представники військового командування Росії попередили про можливість націлення своїх ракет на об’єкти у Польщі та Чехії та про ймовірність перегляду угод із США щодо відмови від ракет середньої далекосяжності. У відповідь держсекретар США Кондоліза Райс розцінила погрози російських генералів як “невдалі”, а її заступник Нік Бернс назвав виступ президента Путіна “надзвичайно немудрим”.

Отже, візит радника президента США з питань національної безпеки Стівена Гедлі до Москви покликаний дозволити сторонам безпосередньо з” ясувати нові непорозуміння між двома державами. Окрім зустрічі із секретарем Ради безпеки та оборони Росії Ігорем Івановим Гедлі також повинен зустрітися із Президентом Росії Володимиром Путіним.

Пріоритети: ПРО й іранська ядерна програма

Серед головних питань на порядку денному російсько-американських відносин – план Вашингтона розмістити елементи протиракетної оборони у Польщі та Чехії, та особливо пріорітетна для США проблема ядерної програми Ірану. Поки що Москва продовжує ставити під сумнів запевнення Вашингтона, що побудова ПРО поблизу російських кордонів спрямована на захист від можливого ракетного удару з Ірану.

Російські посадовці також критикують наміри США надалі розширювати НАТО. Водночас, Сполучені Штати потребують підтримки Росії для введення Радою безпеки ООН нових санкцій проти Ірану у відповідь на відмову його керівництва припинити збагачення урану.

У пошуку конструктивної співпраці чи вагомих поступок

Перед початком переговорів з російськими посадовцями у Москві Гедлі заявив, що розраховує на “конструктивну співпрацю” з росіянами в іранському питанні. Водночас, як відзначають експерти, плідна співпраця із Кремлем вимагатиме від Білого Дому поступок з низки стратегічних питань. Серед них не лише традиційні питання безпеки, але й, зокрема, проблема майбутнього статусу провінції Косово. Москва підтримує позицію Белграда, а тому перешкоджатиме спробам Заходу надати провінції Косово незалежність. Це може стати черговим каменем спотикання у відносинах США та Росії.

Перші кроки назустріч Росії зробили цього тижня американські законодавці. Голова комітету у закордонних справах Томас Лантос заявив, що готовий рекомендувати Палаті представників відмінити поправку Джексона-Веніка, яка перешкоджає Росії у нормалізації торговельних відносин зі США та вступі до СОТ. Однак стримана реакція Ігора Іванова на заяву Лантоса може свідчити, на думку експертів, що Росія очікує від США значно вагоміших поступок.

Матеріали до теми:

• У Європі чути барабани холодної війни, а Росія вважає Україну своєю територією. • Чи повертається двополярний устрій світу і яке місце має посісти в цьому устрої Україна? • Чому Путін розкритикував американців у Мюнхені? • Європейці і росіяни критикують військові плани США. • «Європа й Америка тепер знають, де себе бачить Росія». • Американські протиракетні радари. Позиції чеського та польського урядів близькі.
XS
SM
MD
LG