Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єра Василя Цушка у ролі керівника МВС.


Тетяна Ярмощук Слухати: Київ, 23 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Вихід у люди. Сьогодні міністр внутрішніх справ Василь Цушко вперше після призначення проінформував парламент про свої досягнення за час перебування на посаді.

Доповідь Василя Цушка у ВР проходила умовах блокування парламентської трибуни. 23 лютого 2007 року.
Хабарництво, корупція, кадрова криза, приховування реального стану справ. Майже весь свій виступ Василь Цушко присвятив критиці свого попередника і колишнього однопартійця Юрія Луценка.

Василь Цушко: “Статистичні дані, які озвучувались протягом двох років, треба було слухати з калькулятором у руках. Позитивні – ділити на два, негативні – помножити, щоб мати більш-менш реальну картину”.

За час перебування у міністерському кріслі Василь Цушко звільнив 12 керівників обласних управлінь МВС, а також у Києві та Севастополі. Кадрові зміни у системі МВС Василь Цушко пояснив необхідністю усунути від роботи непрофесіоналів: “В одному з райвідділів внутрішніх справ середній вік особового складу – 23 роки. Кого ж призначали на керівні посади? За винятком одиниць, це люди без досвіду управлінської роботи та організаційних здібностей. Наприклад, на Волині відділом керував вчитель фізичного виховання”.

Професіоналізм і кланові інтереси?

Василь Цушко та нова команда і справді більші професіонали, ніж попередники. Однак, під керівництвом Цушка МВС стає більш заполітизованою та комерціоналізованою структурою. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив журналіст Олег Єльцов, який пише на кримінальну тематику: “Його команда викликає значно більшу повагу, з точки зору її професіоналізму, аніж те збіговисько дилетантів, яких набрав пан Луценко. Тут існує інша загроза, що цей професіоналізм буде використаний на вирішення кланових інтересів. Думаю, політика МВС буде жорсткою, міліція виконуватиме будь-які команди, і виконуватиме їх чітко. Принаймні, до цього готують МВС”.

Луценко відкидає звинувачення

Тим часом, Юрій Луценко відкидає звинувачення Василя Цушка і називає їх “політичним чорним піаром”. За словами Луценка, наведені Цушком “зловживання” належать до періоду, коли він ще не очолював МВС.

На думку ж деяких правозахисників, із приходом Василя Цушка ситуація не надто змінилася. З цього приводу член Гельсінкської групи Володимир Яворський сказав Радіо Свобода: “Єдиний позитивний момент, що Цушко продовжив громадські ініціативи, які були започатковані за Луценка, ініціативи громадських рад, мобільних груп за участю правозахисників, які моніторять мобільні відділки міліції. Ми чекали насправді гіршого, але нічого гіршого не відбулося”. Несамостійна фігура?

Міністром Василя Цушка призначили 1 грудня. Тоді в інтерв’ю Радіо Свобода Євген Кушнарьов сказав, що призначення соціаліста міністром внутрішніх справ знімає підозри на адресу Партії регіонів щодо спроб встановити повний контроль над силовими структурами. Але впродовж наступних місяців новому міністрові закидали, що він є несамостійною фігурою і що його заступники – люди, які є близькими до Партії регіонів.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG