Доступність посилання

ТОП новини

Cвітова спільнота використовуватиме проти Ірану cанкції і дипломатію.


Зиновій Фрис Слухати: Прага, 23 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Представники світової спільноти висловлюють стурбованість з приводу того, що Іран не виконав вимог резолюції ООН про припинення робіт зі збагачення урану. З доповіді керівника МАГАТЕ Мохаммеда аль-Барадея випливає, що Тегеран не лише не згорнув цю програму, а й значно розширив її масштаби і довів до промислової стадії. Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад заявив у п’ятницю, що його країна не повинна проявляти слабкості щодо своєї ядерної програми. Іран, сказав президент, готовий до кінця відстоювати своє право на мирні ядерні технології, а тому не відступить ні на крок. У понеділок представники країн-постійних членів Ради Безпеки ООН і Німеччина проведуть зустріч у Лондоні, на якій обговорять подальші санкції проти Тегерана. До вашої уваги огляд світової реакції, включно з українською, на доповідь шефа МАГАТЕ про іранське ядерне досьє.

Віце-президент США Дік Чейні заявив, що Іран не повинен стати ядерною державою. І щоб попередити це, він не виключив силового впливу на Іран. Водночас Д. Чейні висловився за пошуки дипломатичного вирішення проблеми. Заступник державного секретаря Сполучених Штатів Ніколас Бернс сказав, що Іран «фактично показав дулю міжнародному співтовариству».

Керівник зовнішньополітичного відомства Великої Британії Марґарет Беккер наголосила, що її країна дотримуватиметься зобов’язань з вирішення іранської ядерної програми у рамках угод, ухвалених у липні минулого року. Згідно з цими угодами, Іранові надається все необхідне для розвитку сучасної мирної атомної індустрії.

Пані Беккер висловила жаль, що Іран не пішов цим позитивним шляхом: «Тепер ми будемо проводити тісні консультації з нашими європейськими, китайськими, російськими і американськими партнерами в Раді Безпеки з питання про подальші кроки. Ми зберігаємо рішучість у запобіганні отримання Іраном можливостей для виробництва ядерної зброї».

Франція: потрібні санкції. І шанси для діалогу

Шеф французької дипломатії Філіп Дуст-Блазі в інтерв’ю журналу «Парі-Матч» зауважив, що роль Ірану в регіоні зростає, однак, за його словами, ніхто не зацікавлений у тому, щоб він мав атомну бомбу – ні Франція, ні Китай, ні Росія, ні Сполучені Штати. «Це означає, що потрібні санкції, – наголосив французький міністр. – Однак необхідно враховувати можливу еволюцію політики іранського режиму, тобто залишати весь час шанси для діалогу».

А посол Росії при ООН Віталій Чуркін піддав сумніву доцільність додаткових санкцій проти Ірану. За його словами, мета полягає в тому, щоб знайти дипломатичне вирішення іранським ядерним амбіціям. Російські сенатори з міжнародного комітету Ради Федерації вважають, що позиція Росії в ситуації з Іраном має бути об’єктивною, але твердою.

Україна ще не визначилася

МЗС України готує реакцію на звіт МАГАТЕ щодо ядерної програми Ірану. Про це на брифінгу, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, заявив виконувач обов’язків міністра закордонних справ Володимир Огризко: «Це одне з надзвичайно чутливих питань, які сьогодні на порядку денному. Воно багатогранне, і ми зараз у процесі, так би мовити, остаточної шліфовки позиції з цього приводу. Прийде час, і ми оприлюднимо позицію нашого відомства з цього приводу».

Лідер української опозиції, народний депутат Юлія Тимошенко написала у виданні Project Syndicate, що політика Росії щодо Ірану ґрунтується на матеріальній вигоді, а тому є «небезпечно недалекоглядною». Ще недалекоглядніше виглядає те, що Росія не думає про довготривалі інтереси безпеки. Озброєний атомною бомбою Іран може стати великою загрозою і для самої Росії, вважає Ю. Тимошенко. Тим більше, що в країні живе близько 20 мільйонів мусульман, частина яких усе більше радикалізується.

Колишній президент Ірану: «Можемо дати вам гарантії»

Тим часом екс-президент Ірану Акбар Хашемі-Рафсаджані, звертаючись до західного світу, заявив у п’ятницю: «Ми готові дати вам будь-які гарантії, всі ми, офіційні представники, наш дорогий лідер Хаменеї. Всі ми знаємо: якщо переговори відбуватимуться в нормальних умовах, ви зможете переконатися, що наша ядерна програма не виходить за межі того, на що, за вашими ж словами, Іран має право мирного використання ядерної енергії».

Матеріали до теми:

• Іранська ядерна програма. Чи залишився шанс для дипломатії? • Іран відмовляється зупинити збагачення урану, не дивлячись на ультиматум ООН. • Останні спекуляції довкола Ірану і останні попередження. • США не матимуть успіху в регіоні, заявляє верховний провідник Ірану.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG