Доступність посилання

ТОП новини

Право на смерть. Паралізований поляк просить допомогти йому вмерти.


Єва Поштар Варшава, 27 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чи має людина право добровільно піти з життя, коли у неї невиліковне захворювання? Таке право намагається вибороти для себе молодий поляк, який внаслідок автокатастрофи опинився цілковито паралізованим. Польське законодавство не допускає евтаназії, але лікарі іноді все ж таки відключають безнадійно хворих від медичної апаратури. Саме на прецедент таких випадків покладає свою надію інвалід.

Януш Світай, житель одного з міст південного регіону Сілезія, звернувся до суду з проханням допомогти йому вмерти. Януш – молода людина, йому всього 32 роки. Вже 15 років, після дорожньої катастрофи, він повністю паралізований. Януш прикутий до ліжка, дихає за допомогою респіратора. Він повністю залежить від опіки його стареньких батьків. Двічі в тиждень приходить до нього медсестра.

Він мріє про смерть

Януш спілкується зі світом, затискаючи в зуби олівець, яким клацає по клавішах комп''ютера. Ось як він пояснював журналістам своє рішення: "Людина... також через те, що має розум, має інтелект, свідомість своїх дій... може також вирішувати, яким має бути її подальше життя".

Януш Світай хоче вмерти. Його стан ніколи не стане кращим. Він сам стверджує, що немає біологічних, психологічних, соціальних чи економічних причин на продовження його життя.

Католицька церква категорично проти евтаназії

У католицькій Польщі немає жодних прецедентів, що можуть йому допомогти. Навпаки, сама церква категорично засуджує евтаназію. За словами пароха місцевої римо-католицької парафії отеця Пьотра Бжонкаліка, "Нема винятків. Творити прецеденти – це як відчиняти ворота. Це ігри з життям".

Міністр охорони здоров''я Пощі Збігнєв Реліга також виступає проти евтаназії: "Не знаходжу жодного оправдання для евтаназії. Сьогодні медицина має засоби і можливості для того, щоб вмираючий пацієнт не страждав".

Час дискусії про евтаназію настав?

Тоді як науковий працівник краківського Ягеллонського університету, фахівець з питань етики, Ян Гартман, вважає, що в Польщі назрів час почати дискусію про евтаназію: "Просте "Ні" не розв''язує жодної проблеми. Це лише на короткий час заспокоює наше сумління".

Згідно з останнім опитуванням громадської думки, більше ніж половина поляків вважають, що евтаназія повинна бути легалізованою.

Однак польське законодавство карає за допомогу комусь у смерті, навіть якщо вона за власним бажанням. Помічникові в евтаназії у Польщі загрожує до 5-ти років позбавлення волі.
XS
SM
MD
LG