Доступність посилання

ТОП новини

Анґела Меркель за зближення України і ЄС.


Надія Кандиба Слухати: Німеччина, 28 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Прем''єр-міністр України Віктор Янукович відвідав з візитом Німеччину. Під час його першої поїздки до Берліна йшлося про євроінтеграційні перспективи України та про розширення економічної співпраці з Німеччиною.

Федеральний канцлер ФРН Ангела Меркель та прем'єр-міністр України Віктор Янукович. Берлін, 28 лютого 2007 р.
Канцлер Німеччини Анґела Меркель, як завжди, була дипломатично стриманою в питанні про чітку перспективу членства України в ЄС. Вона в котре наголосила, що: „розширений Європейський Союз має спочатку відновити свою дієздатність”. Отже, про швидке приєднання до ЄС нових членів не може бути й мови.

З іншого боку, Меркель виступила за подальше зближення України з Європейським Союзом. Більше того, за її словами, Німеччина готова сприяти такому зближенню. Зокрема, йдеться про розширену угоду між ЄС і Україною.

Канцлер Німеччини закликала українських політиків нарешті з''ясувати питання розподілу повноважень між окремими гілками влади. Це питання хоча й не є передумовою для початку переговорів про угоду між ЄС і Україною, однак воно є бажаним для громадян.

За словами німецького канцлера, Берлін підтримуватиме також вступ України до Світової організації торгівлі. Членство в СОТ є однією з передумов створення зони вільної торгівлі між Євросоюзом та Україною.

Янукович заявив про незмінність зовнішньополітичного курсу України

Український прем''єр-міністр Віктор Янукович, у свою чергу, запевнив німецьку сторону в незмінності зовнішньополітичного курсу Києва. Виступаючи в Берліні перед журналістами Янукович сказав: „Для України є і залишається пріоритетним інтеграція України в Європейський Союз. Для нас дуже важливе ставлення до цього процесу Німеччини, яка головує зараз у Європейському Ссоюзі. Пані Меркель дала нам чіткі відповіді на ті питання, які нас хвилювали. Головне, що ми отримали сигнал, що двері Європейського союзу для України є відчиненими. І це буде викладено в новій угоді на майбутні десять років”.

Такі заяви українського прем''єр-міністра стали дещо несподіваними для західних оглядачів. Адже раніше його вважали швидше проросійським, ніж прозахідними політиком. Тому від Януковича крім слів, вони тепер очікують реальних дій.

Професор Кельнського університету, експерт з питань Східної Європи Ґерхард Сімон зазначив: „Складно сказати, чи став Янукович іншою людиною. Але однозначно можна зауважити, що його політика і його висловлювання стали менш залежними від Росії. Складається враження, що він розуміє, що сьогодні необхідно проводити іншу політику, ніж три роки тому. Вірогідно, Янукович хоче постати перед західною публікою як людина, яка також виступає за рух його країни в західному напрямку. Але наскільки реальними є такі заяви, наскільки готовий Янукович від слів перейти до справи, тут ще дуже складно робити якісь однозначні висновки”.

Україна зацікавлена у спільних із ЄС енергетичних проектах

Під час візиту до Берліна глава українського уряду продемонстрував особливу зацікавленість до втілення спільних з ЄС проектів в енергетичній галузі.

Анґела Меркель повідомила, що вже найближчим часом Україну відвідає федеральний міністр економіки Німеччини Міхаель Ґлос. Головною темою його поїздки до Києва стане саме співпраця в енергетичній галузі.

Перед бесідою з Меркель Янукович зустрівся з представниками німецьких ділових кіл. Голова Східного комітету Німецької економіки Клаус Мангольд висловив сподівання на зростання ролі економічних стосунків у відносинах між двома країнами. Головними передумовами для цього він назвав політичну стабільність в Україні та продовження економічних реформ.

Серед країн СНД Україна належить за своїм значенням до другого після Росії торговельного партнера Німеччини. Торік двосторонній торговельний оборот між двома країнами зріс на 32 відсотки, сягнувши 6 мільярдів 225 мільйонів євро.

Матеріали до теми:

• Про Януковича, директиви та його візит до Німеччини. • Віктор Янукович цікавий для німецького бізнесу. • Перспективи України щодо ЄС туманні і пов’язані з її транзитною роллю (огляд європейської преси). • Меркель поговорила з Ющенком про енергетичні інтереси.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG