Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко звинуватив Януковича у потуранні Кремлю.


Тетяна Ярмощук Слухати: Київ, 28 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент звинувачує уряд та антикризову коаліцію. Цього разу у потуранні Кремлю. Віктор Ющенко заявляє, що коаліція ухвалює необмірковані рішення, які ґрунтуються на емоціях і бажанні помститися. Коаліція звинувачення Президента відкидає.


Примітивна помста та потурання інтересам Кремля. Такі звинувачення проти уряду та антикризової коаліції Президент висловив в інтерв’ю агентству “Асошіейтед Прес”. На думку Віктора Ющенка, Кабінет Міністрів і владна коаліція ухвалюють рішення “настільки недостатньо обмірковані, що вони можуть ґрунтуватися лише на емоціях і бажанні примітивної помсти”. А деякі з цих рішень, на думку глави держави, ухвалені з огляду на інтереси Москви, і не сприяють національним інтересам України. Президент звинувачує Віктора Януковича також у тому, що він не виконав “жодного положення” Універсалу національної єдності.

Чим саме Кабінет Януковича потурає Кремлю?

Представник Президента у парламенті насамперед згадує україно-російські газові угоди, підписані за час прем’єрства Віктора Януковича. В інтерв’ю Радіо Свобода Роман Зварич сказав: “Тоді, коли уряд Єханурова після дуже важких переговорів підняв ціну на газ на 40-45 доларів, підписав відповідні документи, у парламенті ухвалюють рішення про відставку всього уряду. В даному ж випадку, знову відповідно до угод, які були підписані, ціна на газ знову піднімається на 40 доларів. У черговий раз. І цим разом уряд Януковича представляє це народові України, як перемогу. Ну щось мені тут незрозуміло з цього приводу”.

А на думку нашоукраїнки Наталії Прокопович, про потурання Кремлю можуть свідчити заяви Януковича щодо американських баз протиповітряної оборони у Польщі та Чехії: “Думаю, що Президент мав на увазі заяву Януковича щодо розміщення ПРО у Польщі та Чехії, що потрібно радитися з Москвою. Мабуть, саме це він мав на увазі”.

Антикризовики відкидають звинувачення Президента

Представники антикризової коаліції вважають, що такі заяви Президента не сприяють порозумінню з урядом та антикризовою коаліцією. Регіонал Дмитро Святаш в інтерв’ю Радіо Свобода заявив: “Пан Президент хоче шукати ворогів там, де їх не існує. Антикризову коаліцію можна звинуватити лише у потуранні українським інтересам. А зовнішній інтерес на зовнішньополітичній арені, на мій погляд, полягає у налагодженні добросусідських відносин, як з Європейським Союзом, так і з Росією. Треба зважати на те, що Росія є єдиним постачальним енергоносіїв-вуглеводнів до України, це нафта та газ. Що ж стосується розташування систем ПРО у Чехії та Польщі... Польська та чеська спільнота, яка не в захваті від розташування цих озброєнь на своїй території, також потурають інтересам Москви”.

Президент Ющенко неодноразово критикував дії уряду Януковича. Але так різко, із звинуваченнями у залежності від інтересів іншої держави – вперше.

Матеріали до теми:

• Віктор Янукович вже проти НАТО? Пентагон розробив стратегію щодо Чорного моря. (огляд європейської преси).

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG