Доступність посилання

ТОП новини

Польський політик радить Україні прямувати до Євросоюзу, незважаючи ні на що.


Єва Поштар Варшава, 27 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – «Польська політична еліта прямувала до входження Польщі в ЄС, при цьому не зважала на те, чи це популярно в народі, чи ні. Ми тоді брали до уваги лише те, чи це корисно для Польщі, чи ні», – наголосив Радіо Свобода віце-спікер польського сенату Мацєй Плажинський. У польському місті Вроцлаві якраз закінчилася міжнародна конференція Форум Європа-Україна. Про європейські перспективи України в інтерв’ю Радіо Свобода розмірковує Мацєй Плажинський.

Мацєй Плажинський
М.П.: На мою думку, Україна повинна однозначно зробити ставку на входження до ЄС. Українці повинні послідовно говорити про цю справу, не піддаючи її жодному сумніву. Адже знаємо, що зараз в Європі не всі хочуть розширення ЄС, не всі за входження України до Євросоюзу.

Р.С.: У доповіді на конференції Форум Європа-Україна Ви наголошували на великому значенні еліти кожної країни, яка хоче стати членом ЄС. Чи така ж сама роль у цьому й української еліти?

М.П.: Українські еліти повинні говорити європейцям, а також і власному суспільству, що в України нема іншої дороги. Треба перебудовувати Україну, достосовувати її до європейських стандартів. Тоді Україні буде зручніше прямувати до ЄС. Це навіть, якщо в ЄС не знають, коли туди приймуть Україну. Чим суспільство менш переконане про доцільність свого шляху, тим більше їм потрібні певні керманичі-лідери. У складний політичний час люди готові собою жертвувати. Можуть йти тоді за лідерами, бо вони для них авторитети. Коли немає сильних керманичів – приходять проблеми, круті повороти, сповільнюється темп перемін. І за це все треба, на жаль, платити. Я думаю, що за останні кільканадцять років вільної України, українці не мали добрих лідерів. Ми, поляки, краще використали свій час. Хоч, звичайно, у нас було простіше завдання.

Р.С.: В Україні тепер говорять: ЄС— це для нас тільки обов''язки, чому ми мусимо пристосовуватися до вимог Євросоюзу... Чи це Вам нагадує щось?

М.П.: Звичайно, я пригадую собі такі голоси на початку входження Польщі до ЄС. На мою думку, подібне діється зараз в інших державах. Але облишмо національні амбіції, пам''ятаймо, що це Польща приєднувалася до ЄС, не ЄС до нас. І це ми пристосовували наше законодавство до європейського, а не навпаки. Це все стосується також України. Немає сенсу ображатися, знеохочуватися. Тепер треба полишити свою надмірну пихатість. Я не пропоную впасти навколішки перед Євросоюзом. Треба говорити в Брюсселі: Ми маємо інтерес у європейських перемінах в Україні. Ми хочемо бути на вашому боці.

Р.С.: Пане Плажинський, коли, на Вашу думку, можливе членство України в ЄС?

М.П.: Звичайно, це не здійсниться упродовж найближчих років. Сьогодні не знаємо, яким буде ЄС у 2020 році. Чи буде в ньому Туреччина, чи буде Україна... Тут немає чіткої відповіді на це питання. Але європейський вибір – найкращий вибір для України. Ви не можете піддавати це сумніву. Але виразно і твердо треба говорити, що теперішня політика Євросоюзу стосовно України є поганою, недостатньою. Треба нагадувати, що українське суспільство переконане, що до нього Європа ставиться зневажливо, що Україна очікує набагато більшого.
XS
SM
MD
LG