Доступність посилання

ТОП новини

«Свердловський машинобудівний завод» штучно збанкрутували?


Ярослав Гребенюк Слухати: Луганськ, 7 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього тижня в Свердловську Луганської області відбулося одразу кілька резонансних подій. Спочатку працівники ВАТ «Свердловський машинобудівний завод» оголосили страйк, вимагаючи заробітної плати. Власник пообіцяв віддати 3 мільйони гривень до кінця тижня, а наступного дня підприємство визнали банкрутом. Обласна влада солідарна з працівниками заводу у підозрі, що це штучне банкрутство.

«Свердловський машинобудівний завод» виробляє обладнання для копалень. Коли завод був у державній власності, він обслуговував державні гірничі холдинги, зокрема «Свердловськантрацит».

Підприємство давало прибуток і його кілька разів намагалися вивести з державної власності підприємці з сусідньої Донецької області.

Cui bono?

Першій спробі приватизації завадила особисто Юлія Тимошенко – тоді віце-прем’єр України. Однак за два роки, скориставшись сум"яттям під час Помаранчевої революції, «Дружковський машинобудівний завод» придбав контрольний пакет акцій. Відтоді виробництво товарної продукції у Свердловську скоротилося у 35-40 разів.

«Дружковський машинобудівний завод» належить до бізнес-імперії депутата ВР від Партії регіонів Рената Ахметова. Донеччани виробляють таке саме обладнання,що й на луганському заводі. І працівники збанкрутілого підприємства впевнені, їхній завод довели до банкрутства штучно. Голова профспілки ВАТ «Свердловський машинобудівний завод» Олександр Петручик розповів: «Завод не працює! Лежить фактично півроку. Із 200–250 працівників основного виробництва працюють 7–10 людей. Ну, максимум 20! Ця інформація перевіряється дуже чітко. Заходиш ввечері, наприкінці робочого дня в лазню, питаєш банщицю: «Скільки хлопців було? З якого цеху?». Вона: «Два токарі. Два слюсарі! Все!»

Зате директор стабільно отримує зарплату – від 5 до 6 тисяч. Під час простою адміністрація повинна виплачувати не менш за 2/3 тарифних ставок та окладів людям.

Але вони пішли на хитрощі: директор написав наказ про скорочений робочий тиждень зі скороченим робочим днем. Три дні по 6 годин. Тобто фактично 30-35 відсотків від основної зарплати”.


З думкою щодо штучної природи банкрутства згоден і начальник Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури обласної держадміністрації Олександр Ісаченко: «На нашу думку, це банкрутство штучно створене. Дружковський машзавод свої інвестиційні зобов''язання не виконує, значно погіршив показники роботи заводу. На сьогоднішній день уже скотилися до виробництва продукції на 100 тисяч на місяць. Тоді як завод давав, наприклад, в 2004 році понад 50 мільйонів гривень, себто у середньому по 3,5-4 мільйони на місяць».

Страйк від безсилля

Позавчора заводчани оголосили страйк, що є досить дивним, враховуючи факт, що завод майже не працює, замовлень не одержує.

Отже це наївна спроба лише привернути до заводу увагу держави та можновладців.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG