Доступність посилання

ТОП новини

У Відні розпочинає роботу Агенція ЄС з прав людини


Наталія Вікуліна Брюссель-Відень, 1 березня 2007 (RadioSvoboda.Uа) В австрійській столиці у четвер розпочинає роботу Агенція ЄС з основних прав, що перевірятиме, як у державах Євросоюзу дотримуються права людини. На церемонії відкриття агенції будуть присутніми голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу та комісар ЄС з юстиції Франко Фраттіні.

У четвер Європейський центр моніторингу за виявами расизму і ксенофобії перетворюється на Агенцію Євросоюзу з основних прав. У Єврокомісії кажуть, що це буде не тільки зміна вивіски – нова агенція працюватиме з більшого кола питань.

“Старий центр спостерігав тільки за тенденціями в галузі расизму і ксенофобії. У той час як Агенція з основних прав має набагато ширшу компетенцію, вона відстежуватиме, як виконуються всі основні права, які мають громадяни ЄС… Адже це не тільки право не бути дискримінованим на ґрунті раси. Основними трьома завданнями агенції буде – і це також нове - надавати поради членам ЄС, коли вони впроваджують у національні закони європейське законодавство про основні права. Тобто, країни ЄС можуть покладатися на експертизу, пораду чи інформацію”,– сказав один із прес-секретарів Єврокомісії Фрізо Роскам-Аббінг у коментарі для радіо “Свобода”.

За його словами, агенція готуватиме тематичні доповіді з різних питань – наприклад, як у 27 країнах ЄС ставляться до біженців або гомосексуалістів. Агенція з основних прав також стежитиме за тим, як дотримується свобода слова у країнах ЄС. Нова агенція також ставить за завдання підвищувати свідомість громадян країн Євросоюзу, розповідаючи ним про повагу і підтримку їхніх основних прав.

Тож агенція має дбати про те, щоб на території Євросоюзу люди не зазнавали дискримінації. Це включає також питання імміграції і надання притулку. Але чи зможуть іммігранти і біженці звертатися до Агенції з основних прав?

“Вони, очевидно, зможуть відіслати інформацію, поставити питання. Але Агенція з прав людини не має правового механізму в цій галузі. Для цього є дуже солідний, дуже добре функціонуючий Європейський суд з прав людини у Страсбурзі, який працює у структурі Ради Європи. Агенція з основних прав людини забезпечує більш загальні поради, видає тематичні звіти, але не займається індивідуальними справами”,– сказав Роскам-Аббінг, речник Комісара ЄС з юстиції.
XS
SM
MD
LG