Доступність посилання

ТОП новини

Сенат дав зелене світло уряду Проді


Наталка Кудрик Рим, 1 березня 2007, (RadioSvoboda.Ua) – Урядова криза в Італії завершується: у середу ввечері верхня палата парламенту висловила довіру кабінету міністрів Романо Проді. Криза почалася тиждень тому з відставки прем’єра, після того як сенат відхилив зовнішньополітичну програму правлячої лівої коаліції.

Романо Проді і його міністрів підтримали 162 сенатори, проти - 157. Результат учорашнього голосування був передбачуваним, бо ж напередодні Проді вдалося заручитися підтримкою кількох пожиттєвих сенаторів, голоси яких і забезпечили кворум. Отож, верхня палата італійського парламенту дозволила лівоцентристському уряду відновити роботу, але як довго триватиме повторна фаза?

Правоцентристська опозиція вважає, що голосування продовжило агонію кабміну, діяльність котрого буде неефективною. Член партії „Форца Італія” Ренато Скіфані заявив: „Це довіра тимчасова, бо деякі представники лівих заявили, що голосують за довіру уряду, але завтра голосуватимуть проти планів кабміну щодо політики довкілля, інфраструктури, зовнішньої політики та пенсійної реформи. Насправді, це як вуаллю прикрили уряд, котрий народжується вже мертвим”.

Головне завдання – змінити виборче законодавство

Попри позитивний результат голосування, головний біль Романо Проді не вщухає через непевну урядову більшість у сенаті: перевага лише в один голос. Тому прем’єр наголосив, що одне з головних завдань на майбутнє – змінити виборче законодавство, яке б гарантувало громадянам не тільки вибір політичної сили, але й міцну урядову коаліцію.

Лівоцентристи оптимістично налаштовані на роботу і нестійка кількість прибічників у сенаті їх не лякає, принаймні так сказала після голосування представник коаліції Анна Фінок”яро: „Ми вже керували майже рік. Поза цим, я переконана, що у лавах нашої більшості починає стверджуватися позитивна думка стосовно великих стратегічних планів для добробуту держави. Країні необхідна злагода і конкретні справи”.

Проді категорично заявив, що Італія має продовжувати миротворчу місію в Афганістані. Радикально налаштовані члени його коаліції не підтримують таких намірів прем’єра. У програмному виступі глава кабміну зосередився на внутрішній політиці: пенсійна реформа, фінансова допомога сім’ям, які мають дітей та будівництво швидкісної залізниці „Турин-Ліон”.

У п’ятницю має відбутися голосування з вотуму довіри у нижній палаті парламенту, але там прихильників чинного уряду значно більше, ніж у сенаті. Тому передбачають, що голосування буде чисто формальним. Впевненості урядовцям не бракує: на наступну середу вже призначили засідання кабміну.
XS
SM
MD
LG