Доступність посилання

ТОП новини

Л. Кравчук про М. Каддафі


Богдана Костюк Київ, 2 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Колишній Президент України Леонід Кравчук особисто знає лідера Лівійської Джамахерії: кілька років тому він зустрівся з Муаммаром Каддафі у Тріполі і передав пропозиції українських владоможців співпрацювати в економічній галузі.

Р.С.: Які у Вас враження від цієї людини?

Л. К.: Дуже організована і дуже цілеспрямована людина. Цікава людина – я з ним говорив просто із задоволенням. Він малював перспективи розвитку Лівії, особливо що торкається видобутку нафти і газу, і для Лівії загалом є проблема питної води, і він мав цілий “арсенал”, я б сказав, ідей щодо забезпечення Лівії питною водою. Далі я можу сказати про нього як про людину масштабну. Він тоді був трохи пригнічений тим, що тоді діяли санкції на Лівійську Джамахерію – санкції ООН. Його це хвилювало, і він весь час ставив питання, що це не відповідає реальній політичній ситуації.

Р.С.: Наскільки тоді лівійський народ був готовий підтримати свого лідера?

Л. К.: Там взагалі питання про підтримку чи не підтримку не існувало. Лідер користувався неймовірною підтримкою, довірою лівійського народу. Я це відчував, тому що їздив по Лівії, зустрічався з місцевими органами влади. Я мав зустріч на стадіоні, де зібралася величезна кількість людей, і коли я там виступав і розповідав про наші стосунки, про ідеї їхнього лідера – ну то я відчував, як народ ставиться до цього: з величезним ентузіазмом. У мене склалося не просто враження, а переконання у тому, що у лівійського народу немає (принаймні, публічно) таких речей, що можна було б сказати: вони не підтримують політики чи курсу свого лідера. Мені лідер подарував “Зелену книгу” – це один із найбільших творів лідера Каддафі. Ця “Зелена книга” регламентує все життя лівійського народу, його перспективи, його духовність і таке інше. І коли я посилався на “Зелену книгу” – відчував, наскільки адекватно, з повагою люди ставилися до мене.

Р.С.: Леоніде Макаровичу, а чи побачили Ви ознаки того багатства, про яке часто пишуть мас-медіа стосовно Каддафі?

Л. К.: Ні! Я зустрічався з лідером не у палаці, а у наметі, у пісках. І я побачив неймовірну скромність там у наметі. Там жодних ознак розкошу, ознак багатства чи то золота і близько не було. І його одяг, і обід, який ми приймали – все було дуже скромно, адекватно до тієї ситуації, в якій жила тоді Лівія.

Матеріал до теми:

• 30 років “прямої демократії” полковника Каддафі
XS
SM
MD
LG