Доступність посилання

ТОП новини

1 березня розпочався Міжнародний полярний рік.


Богдана Костюк Київ, 1 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні, 1 березня, розпочався Міжнародний полярний рік. В його рамках буде здійснено понад 200 міждисциплінарних наукових проектів з дослідження Арктики та Антарктики. Чи братиме участь у цьому проекті Україна?

Нинішній рік – четвертий в історії світової полярної науки – присвячено 125-річчю першого Міжнародного Полярного року та 50-річчю міжнародного геофізичного року. В наукових дослідженнях 1957 року брали участь і українські фахівці. Нині, вчені понад 60-ти держав здійснюватимуть понад 200 проектів у географічній, біологічній, фізичній, астрономічній галузях; уперше реалізуватиметься соціальний проект, мета якого – з’ясувати особливості поведінки людей в екстремальних умовах Заполяр’я. Про це повідомив британським журналістам співголова комітету міжнародного Полярного року Майкл Біланд. Він також зазначив, що особливого значення набувають моніторинг за кліматичними змінами і за темпами скресання великих крижаних масивів.

Українська Антарктична станція зробить свій внесок

Нинішній Полярний рік насправді триватиме два роки: від березня 2007-го до лютого 2009-го. Як повідомив напередодні голова Українського полярного центру Геннадій Міліневський, це необхідно для того, щоб науковці змогли провести два річні цикли досліджень в Арктиці та Антарктиці. А його заступник Василь Івченко про участь у міжнародних дослідженнях українських вчених в інтерв’ю Радіо Свобода розповів: «На жаль, з одного боку, може Україна не має коштів, з іншого боку відношення до науки таке, що... відношення до цього Полярного року – більше провести якісь заходи, згадати, що колись було і що зараз спостерігають. Єдине вікно – це українська Антарктична станція. Там ідуть ті дослідження, які продовжуються після британців і частково ті, які були поставлені у попередні роки нашими українськими дослідниками. Ми також подали заявки до міжнародної спільноти, три з них були схвалені».

За словами професора Івченка, проведені у рамках полярного року дослідження українські науковці проаналізують і розроблять рекомендації для міжнародних організацій, уряду, компаній, які здійснюють діяльність в Арктиці та Антарктиці.
XS
SM
MD
LG