Доступність посилання

ТОП новини

Парламентська коаліція й уряд не бачать підстав для дострокових виборів


Про це заявив Прем’єр-міністр Віктор Янукович під час відвідування Одеської області. Раніше оголошували, що в п’ятницю антикризова коаліція мала намір зареєструвати у парламенті законопроект про проведення дострокових виборів Президента та Верховної Ради. Президент Віктор Ющенко заявив, що не вітає подібні ініціативи політиків, оскільки вони відволікають увагу суспільства від справді актуальних і гострих для України питань.


Про це заявив Прем’єр-міністр Віктор Янукович під час відвідування Одеської області.

За його словами, на нинішньому етапі Україна розвивається у всіх галузях, у тому числі в економічній і зовнішньополітичній.

Раніше оголошували, що в п’ятницю антикризова коаліція мала намір зареєструвати у парламенті законопроект про проведення дострокових виборів Президента та Верховної Ради.

У законопроекті регіонала Василя Кисельова пропонується, що вибори мають відбутися вже у вересні.

Деякі представники Партії регіонів висловлюють думку, що дострокові вибори Президента та Верховної Ради можуть вивести Україну з політичної кризи.

Зокрема, регіонал Володимир Зубанов напередодні в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: «У 1994 році, коли була і президентська, і парламентська криза, (тодішній Президент Леонід) Кравчук погодився, що він іде достроково з посади і проводить позачергові вибори. Думаю, що й сьогодні, якщо разом Президент, парламент, уряд не можуть знайти спільної мови з важливих питань, може, доречно було б (Президентові Віктору) Ющенкові подати у відставку і 30 вересня зробити позачергові перевибори парламенту та Президента. Це було б справедливо, думаю, що народ нормально б це сприйняв».

Водночас Президент України наголошує, що питання дострокових виборів — і парламентських, і президентських — чітко визначені українським законодавством.

«Якщо ми говоримо про роль виборчої системи у формуванні загальнонаціонального діалогу, то, безумовно, вона існує. Але кожна ініціатива повинна ґрунтуватися виключно на законі. Якщо вона виступає за рамки закону, це сіє зерна спекуляції, неправди, а можливо, і конфлікту на багато років наперед. Нам треба уникати цього», — заявив Віктор Ющенко.

У четвер у Тбілісі на спільній прес-конференції з Президентом Грузії Михеїлом Саакашвілі Президент України висловив переконання, що відповідь на те, як врегулювати ситуацію, що склалася, дає діалог та взаємоповага учасників політичного процесу.

«Усе решта — провокації, шантаж, психологічний тиск, які працюють безрезультатно», — наголосив Ющенко.

Крім цього, додав Президент, він не вітає подібні ініціативи політиків, оскільки вони відволікають увагу суспільства від справді актуальних і гострих для України питань.

Соціалісти кажуть, що не підтримують дострокових виборів ані парламенту, ані Президента. Голова фракції СПУ Іван Бокий в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: «Ми, соціалісти, дотримуємося думки, що є божевілля однієї політичної сили, і починає сходити з розуму інша, яка хоче це запропонувати Україні. Якщо цю хворобу не вилікують на Банковій і у парламенті, тоді доведеться підтримувати цей законопроект».

Голова Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович сумнівається у проведенні одночасних дострокових виборів Президента та парламенту.

Дострокові президентські вибори можуть стати реальністю, якщо антикризова коаліція піде на відвертий антиконституційний переворот — таку думку напередодні в інтерв’ю Радіо Свобода висловив представник Президента у парламенті Роман Зварич.

«Конституція визначає вичерпний перелік підстав, відповідно до яких Верховна Рада може оголосити дострокові президентські вибори. Для того, насамперед, потрібно достроково припинити повноваження Президента. А таке рішення, відповідно до 108-ї статті Конституції, можна ухвалити в одному з чотирьох можливих випадків: Коли Президент подає у відставку, коли за станом здоров’я він не може виконувати свої повноваження, коли приймається чи завершується процедура імпічменту Президента або ж у випадку його смерті», — уточнив Зварич.

Про дострокові вибори Верховної Ради раніше заговорили Блок Юлії Тимошенко та «Наша Україна». Саме це є головною метою, яку перед собою ставить об’єднана опозиція.

Лідер фракції «Нашої України», наприклад, прогнозує, що найближчим часом з’являться правові підстави для розпуску парламенту.

На думку В’ячеслава Кириленка, такою підставою може стати можливе рішення Конституційного Суду про нелегітимність уряду.

Водночас частина нашоукраїнців виступає проти перевиборів парламенту.

Підв’язування під дострокові парламентські вибори дострокових виборів Президента деякі оглядачі розцінюють як відповідь урядової коаліції на виклик опозиції.

Матеріал до теми:

• Перевибори Президента та парламенту: міф чи реальність?
XS
SM
MD
LG