Доступність посилання

ТОП новини

Рундальський замок у Латвії — поєднання старовини і сучасності.


Людмила Пилип Рига, 2 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Для того, щоб опинитись у 18 столітті в оточенні пишних дам та кавалерів у старовинному одязі на тлі архітектури у стилі бароко, не обов’язково прибігати до послуг машини часу. Шанувальникам старовини та класичного мистецтва достатньо приїхати до Латвії і відвідати Рундальський замок. Колишня літня резиденція фаворита російської імператриці Анни Йоаннівни герцога Курляндського й Земгальського Ернста Йогана Бірона і сьогодні приваблює гостей, яких зустрічають церемоніймейстери та придворні дами. У Рундальському замку не лише постійно проходять костюмовані бали, саме там відбулась і інавгурація нинішнього президента Латвії Вайри Віке-Фрейберґи.

Рундальський замок, розташований на півдні Латвії посередині земгальської низовини, побудував відомий архітектор Франческо Бартоломео Растреллі в 1765 році. Замок називають видатною пам’яткою архітектури бароко. Основну частину ансамблю складає колишній мисливський будинок герцога Бірона і мальовничий французький парк.

Директор Рундальського замку, доктор мистецтвознавства Імантс Ланцманіс вважає його архітектурною перлиною Латвії і робить усе, щоб замок був не лише музеєм, відзначеним класичним академізмом. Завдяки старанням колективу музею замок продовжує жити своїм життям. І сьогодні відвідувачі можуть почути звуки клавесина, побачити, як дами і кавалери танцюють менует, а також сфотографуватися з ними на пам’ять.

«Ми вважаємо дуже важливим, щоб палац не був лише музеєм, але щоб у ньому відчувався дух епохи. Щоб відчувалась присутність герцогів. Зокрема, в будуарі герцогині завжди на столі стоять квіти, її серветка, а також чашка кави. Таким чином ми намагаємося створювати своєрідний ефект присутності», — розповідає Імантс Ланцманіс.

Бали в Рундале розбуджують шляхетність

У Рундальському замку відбуваються костюмовані бали, учасниками яких є пересічні мешканці Латвії. Приємно серед нашого прагматичного життя з його швидким темпом опинитись у «галантному столітті», вести неквапливу бесіду зі ввічливим кавалером або дамою. Такі костюмовані бали проводить центр надання допомоги сім’ї «Ренесанс» — адже однією з цілей цих балів є те, щоб подружжя краще пізнали один одного.

Керівник центру Людмила Лозовська розповідає: «Ми виклали під’їзд до замку свічками, і вже сама дорога налаштовувала людей на щось таке особливе, навіть казкове. Але я просто вірю, що кожна людина десь усередині має це відчуття світськості, краси, культури. І ось коли людина оточена старовинною красою, це все прокидається само собою. Люди поводилися дуже природно, але одночасно по-світському».

Новий годинник і нове життя замку

Про поєднання старовини з сучасністю може свідчити історія відновлення годинника на центральному фронтоні замку. Годинник мовчав понад 100 років, поки минулого року в Латвію на чемпіонат світу з хокею не приїхав президент швейцарської годинникової компанії Tissot Франсуа Тьєбо. Поки вів уболівав за улюблену команду, його дружина побувала в Рундальському замку.

Історію продовжує Імантс Ланцманіс: «Вона подивилась на це все і думає, що можна зробити такого доброго для палацу. Тоді прийшла ідея відновити годинник, що і зробили. Таким чином годинник тепер не лише показує час, але й має дванадцять мелодій. До того ж годинник надзвичайно точний, оскільки він керується сателітом».

Старовинний годинник мелодійно відбиває час, парадний під’їзд відкритий для гостей, а камердинер із гідністю говорить: «Заходьте, будь ласка, на вас чекають…» Рундальський замок продовжує жити своїм життям.
XS
SM
MD
LG