Доступність посилання

ТОП новини

Євродепутат Єжи Бузек: «Європарламент має лобі, яке виступає за скасування віз до країн ЄС для українців».


Наталія Вікуліна Слухати: Брюссель, 2 березня 2007 (RadioSvoboda.Uа) — Євросоюз нині не готовий надати перспективу членства для України, але повинен відправити Києву інший сигнал — скасувати візи до країн ЄС для українських громадян. Про це заявив Радіо Свобода депутат Європарламенту, колишній прем’єр-міністр Польщі Єжи Бузек. Він разом із деякими іншими європарламентарями виступає за те, щоб українці їздили Європою без віз.

Єжи Бузек
Р. С.: Пане Бузек, у чому полягає ваша позиція?

Є. Б.: Ми в Польщі хочемо зберегти принаймні таку саму ситуацію, яка існує сьогодні. Я маю на увазі, що з обох сторін ми не маємо ніяких проблем із візами. Адже ви, українці, потребуєте візи до Польщі, і ми даємо вам десь 650 тисяч віз на рік. Це неймовірна кількість. Тож це не є великою проблемою для вас, і нам слід це робити. Україна набагато краща з цього огляду, тому що ми в Євросоюзі не потребуємо візи, коли їдемо до України. Це дуже добра ситуація для нас. І ми хочемо зберегти подібну ситуацію і після того, як Польща приєднається до «шенґенської зони». А в майбутньому ми хочемо, щоб українці не потребували візи до всього Євросоюзу. Я маю на увазі Європу, вільну від віз, особливо у випадку з Україною. Це наше «польське завдання», і ми за це боремось.

Р. С.: Коли ви говорите «польське завдання», ви маєте на увазі завдання для депутатів Європарламенту від Польщі?

Є. Б.: Насамперед для депутатів Європарламенту, але також для польського уряду. Але схоже, нас підтримують угорці, словаки, литовці, чехи — всі, хто відчуває, наскільки важливо мати контакти з демократичними країнами з ринковою економікою. Такі самі проблеми, як в Україні, ми мали 10—15 років тому. Тож ми відчуваємо (ситуацію) дуже добре.

Р. С.: Ви хочете сказати, що в Європарламенті буде певне лобі, яке виступатиме за скасування віз до країн Євросоюзу для українців?

Є. Б.: Таке лобі є. Лобі було і протягом вашої Помаранчевої революції. Ми знаємо, що Україна сьогодні є іншою країною, ніж була три роки тому, перед Помаранчевою революцією. Насамперед, ви маєте вільні мас-медіа, і ви дуже сміливі в тому, що повідомляєте все громадянам, говорите, що відбувається. Це велика зміна. Звичайно, ви потребуєте багатьох реформ, багатьох змін у вашій країні. А для наших країн, таких, як Чехія, Словенія або Естонія, Польща, це було легше. Тому що Євросоюз нам сказав 10 чи 15 років тому: двері відкриті. З Україною такого немає. Ми хочемо надіслати вам той самий сигнал, але нині Євросоюз до цього не готовий. На такий сигнал із боку ЄС ми повинні почекати — два, три, може, чотири роки. Тож сьогодні ми у Євросоюзі можемо дати вам, Україні, тільки один сигнал — це безвізова Європа. І це означає з нашої польської перспективи, що це може бути дуже добрим для вас знаком. Ми в Євросоюзі справді хочемо бути близькими до України, ми розуміємо вашу ситуацію, ваші відносини з Росією, які дуже важливі для вашої країни, вони повинні розвиватися також у майбутньому. Але ми хочемо бути якомога ближчими до українців. І я сподіваюся, що ви, українці, хотіли б бути дуже близькими до Євросоюзу.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG