Доступність посилання

ТОП новини

Дострокові вибори: місія МВС і реакція СБУ.


Тетяна Ярмощук Слухати: Київ, 2 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Тема дострокових виборів заполонила український політикум. Регіонал Василь Кисельов каже, що зареєстрував законопроект щодо перевиборів і Президента, і парламенту. Опозиція заявляє, що правові підстави для розпуску Верховної Ради можуть з’явитися найближчим часом. Прем’єр та Голова Верховної Ради начебто не бачать підстав для перевиборів. А соціаліст Василь Волга обіцяє, що у разі розпуску парламенту виконавчу владу захищатиме МВС.


Лідери коаліції, прем’єр Віктор Янукович та спікер Олександр Мороз, не бачать підстав для президентських та парламентських перевиборів. На думку Мороза, заяви антикризовиків про дострокові вибори Президента та парламенту виникли через «не зовсім здорові настрої у деяких структурах влади».

«Ніяких дострокових виборів ні Президента, ні парламенту не буде. Коментувати ці заяви я просто не збираюся, оскільки вони безпредметні. Стабільно працюватиме Кабінет Міністрів, будучи у доброму контакті з Президентом», — заявляє Голова Верховної Ради.

Міліція захистить парламент від Президента?

Про відсутність конституційних підстав для перевиборів говорять і антикризовики. Втім, за словами соціаліста Василя Волги, якщо Президент зважить на розпуск парламенту, виконавчу владу захищатиме Міністерство внутрішніх справ.

«Ніхто в парламенті антиконституційного указу Президента про розпуск Верховної Ради виконувати не буде. Відповідно до цього, якщо у нас міліція існує не тільки для того, щоб співати „міліція з народом“, а ще й для того, щоб виконувати свій конституційний обов’язок, то відповідно до Конституції, Закону України „Про міліцію“ та нормативних актів, які корегують роботу спецпідрозділів МВС, усі органи виконавчої і законодавчої влади будуть взяті під охорону», — каже депутат-соціаліст.

Тим часом лідер «Нашої України» В’ячеслав Кириленко заявляє, що правові підстави для розпуску Верховної Ради можуть з’явитися у найближчому майбутньому. Ймовірним приводом, на думку Кириленка, може стати нелегітимність Кабінету Міністрів, яку невдовзі може підтвердити і Конституційний Суд.

А ініціативу Партії регіонів щодо одночасних парламентських та президентських перевиборів В’ячеслав Кириленко називає тиском на голову держави. «Українська Конституція дає підстави (Президентові) своїм указом проголосити дострокові парламентські вибори. Верховна ж Рада не може проголосити дострокові вибори Президента України на підставі лише бажання Партії регіонів», — заявляє депутат-нашоукраїнець.

Закони треба виконувати

Політолог Олександр Палій скептично ставиться до войовничих заяв на адресу Президента. «Сумніваюся, що за умов рішення Конституційного Суду і політичної волі Президента якась частина МВС може не послухатися свого верховного головнокомандувача та Конституційного Суду, який єдиний вправі тлумачити Конституцію. Тому я схильний розглядати заяви Волги як нагнітання істерії», — вважає політолог.

Між тим Служба безпеки України виступила сьогодні з заявою, де нагадала, що використання силових структур у політичних цілях заборонено законодавством країни.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG