Доступність посилання

ТОП новини

Постприватизаційні проблеми колишньої «Криворіжсталі».


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 2 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Безпрецедентні для України заходи зі скорочення персоналу розпочались на комбінаті «Міттал Стіл Кривий Ріг». Упродовж двох місяців на підприємстві діятиме програма заохочення працівників до добровільного звільнення. Вона передбачає суттєві компенсаційні витрати тим, хто за власним бажанням піде з комбінату. На думку власників підприємства, скорочення занадто роздутого штату інтенсифікує роботу комбінату. Тим часом дехто з оглядачів прогнозує чергове загострення між власником Криворіжсталі та Фондом держмайна.

(© RadioSvoboda.Ua)
Мільярдер родом із Індії Лакшмі Міттал, нинішній власник колишньої «Криворіжсталі», має намір на 6 тисяч скоротити кількість робочих місць на комбінаті. Експерти прогнозують, що така оптимізація кадрового складу підприємства обійдеться йому у 300 мільйонів гривень.

Міттал пропонує працівникам, які мають понад 45 років, звільнитися за власним бажанням. Для них передбачена компенсація у 35 місячних окладів — це близько 14 тисяч доларів. Розмір компенсацій залежить від виробничого стажу та розміру окладу. Ті ж, хто не пристане на пропозицію Міттала до 1 травня, у разі звільнення матимуть право лише на виплати у розмірі тримісячного заробітку, що передбачено чинною колективною угодою.

Порушення зобов’язань?

Тим часом дехто з експертів прогнозує чергове загострення між власником та трудовим колективом підприємства. Адже відповідно до угоди купівлі-продажу Міттал брав на себе зобов’язання не скорочувати працівників упродовж 5 років.

Економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ганна Чередниченко, зокрема, сказала в інтерв’ю Радіо Свобода: «Таке велике звільнення спричинить великі проблеми для власників цього підприємства. Цілком законно Фонд держмайна може вимагати або перегляду взагалі приватизації, або хоча би якоїсь суттєвої компенсації за порушення умов угоди».

Або ж нормальна світова практика?

Натомість директор Міжнародного інституту приватизації Олександр Рябченко не вбачає в діях Лакшмі Міттала жодних порушень і називає його кроки нормальною світовою практикою.

«Якщо люди будуть звільнятися за власним бажанням, то це не є порушенням зобов’язань Міттала. Якщо він почне якимось чином тиснути на людей із мотивацією скорочення і намаганням звільнити працівників, то однозначно він матиме величезний головний біль від ФДМ. Міттал цей етап може пройти легко, якщо люди погодяться на той рівень матеріального заохочення, який він їм запропонує», — сказав Олександр Рябченко в інтерв’ю Радіо Свобода.

Лакшмі Міттал — власник металургійних виробництв у 14 країнах. У жовтні 2005 року він придбав близько 93 відсотків акцій тодішньої «Криворіжсталі» за 24,2 мільярда гривень. У листопаді минулого року між адміністрацією комбінату та Фондом держмайна була підписана мирова угода, згідно з якою покупець визначає необхідну чисельність персоналу, виходячи з промислової програми та бізнес-плану на рік.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG