Доступність посилання

ТОП новини

Парламентські вибори в самопроголошеній Абхазії — «свідчення демократії» для Сухумі й «чергове беззаконня» для Тбілісі.


Сергій Драчук Прага, 5 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Офіційне Сухумі вихваляє недільні вибори до парламенту невизнаної Абхазії, а офіційне Тбілісі не визнає й засуджує їх. Для абхазького керівництва ці вибори — чергове «свідчення демократії», для грузинського — чергове «беззаконня».


Центральна виборча комісія Абхазії оголосила, що вибори відбулися — в них, за офіційними даними, взяли участь понад 40 відсотків виборців самопроголошеної республіки, а для чинності виборів досить було 25.

Присутні на виборах спостерігачі кажуть, що порушень не виявили. Щоправда, ці спостерігачі, переважно з Росії та інших післярадянських держав, не представляють жодну з поважних міжнародних організацій — адже «незалежність» Абхазії, а відтак і вибори в ній ніхто в світі офіційно не визнає.

Так само невизнаний президент Абхазії Серґей Баґапш каже, що вибори засвідчили: Абхазія «ствердилася як демократична держава».

Про те, що ці вибори важливі для прагнення абхазького народу «жити в суверенній демократичній державі», говорив і міністр закордонних справ республіки Серґей Шамба.

Критику ж із боку Тбілісі в Сухумі відкидають. А критики цієї не бракує.

Тбілісі: вибори в Абхазії нелегітимні

Президент Грузії Михеїл Саакашвілі наголошує, що ніякі вибори в Абхазії не будуть легітимні, доки туди не повернуться всі біженці.

«Кількість людей, вигнаних із Абхазії, сягає 400—500 тисяч осіб. За таких обставин будь-яка спроба узаконити це беззаконня неприйнятна, недоречна, і його ніколи не визнає ні Грузія, ні міжнародна спільнота», — заявив Саакашвілі.

За іншими, менш радикальними даними, з території Абхазії були змушені втекти близько 250 чи й 300 тисяч осіб — понад половина населення — внаслідок абхазько-грузинського збройного конфлікту після того, як 1992 року республіка проголосила невизнану незалежність від Грузії, й подальшої політики фактичної абхазької влади. Більшість біженців — як вважають, понад 200 тисяч осіб — становили грузини, які до конфлікту були найчисленнішою етнічною групою в регіоні (близько 46 відсотків мешканців Абхазії).

Сухумі замало автономії в складі Грузії, але досить «асоціації» з Росією

Прем’єр-міністр Грузії Зураб Ногаїделі теж наголошує: «Ці вибори не лише незаконні, а й аморальні. Тому, як ви розумієте, ці так звані вибори не тягнуть жодних моральних чи юридичних наслідків… А проте ми пропонуємо фактичному керівництву Абхазії мирні переговори — невідкладно й без жодних передумов. Вони мають урешті стати основою повного й мирного розв’язання конфлікту. Ми пропонуємо Абхазії широку автономію».

Та в Абхазії не прагнуть відступати від свого й називають себе «сусідньою з Грузією державою».

При цьому абхазький парламент уже звернувся минулого року до Росії з проханням встановити між «двома державами» асоційовані відносини.
XS
SM
MD
LG