Доступність посилання

ТОП новини

В Україні дорожчатиме хліб.


Сергій Собуцький Київ, 5 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Весну на Волині зустріли з дорожчим хлібом. Хлібобулочні вироби піднялися в ціні у середньому на 10 відсотків. У Держінспекції з контролю за цінами зростання пояснюють здорожчанням борошна. Тим часом експерти кажуть про здорожчання хліба у найближчому майбутньому по всій Україні. Така тенденція, за прогнозами, утримуватиметься й надалі.

Причиною здорожчання хліба експерти вважають, насамперед, поступове зростання цін на зерно у світі. Ця тенденція, за їхніми словами, наразі триватиме, оскільки постійно дорожчають енергоносії. Україна, яка вважається важливим гравцем на світовому сільськогосподарському ринку, не зможе стояти осторонь загальносвітових тенденцій розвитку сільського господарства.

За рахунок власних резервів утримати ціну на хліб не вдасться, переконані оглядачі

Як підтвердження, вони наводять приклад з введенням в Україні квотування експорту зерна з метою, як зазначалось, безпеки внутрішнього ринку. Квотування, зокрема, продовольчого зерна,відбувається і понині, проте хліб дорожчає. Аналітик сільськогосподарських ринків Євгенія Ахтирко сказала, зокрема, в інтерв’ю Радіо Свобода: «Така ситуація є гарним прикладом того, наскільки неефективним інструментом регулювання цін є квотування. Те, що одразу спеціалісти казали, коли уряд намагався це зробити, що це не вплине на внутрішній ринок і не зупинить зростання цін, саме так і відбулося».

Дещо про біопальне

Однією з причин підняття ціни на зерно експерти називають також зростання останнім часом виробництва біопального.

Сільськогосподарники фінансово зацікавлені вирощувати культури, які йдуть для продукування біоетанолу та біодизелю. Водночас зменшуються площі під зерновими, які використовуються для виробництва хліба. Одночасно відбувається перерозподіл і серед самих зернових, внаслідок чого зростає дефіцит продовольчої пшениці. Економіст консалтингової агенції «ААА» Марія Колесник, зокрема, сказала в інтерв’ю Радіо Свобода: «Кукурудза, яка йде на виробництво біоетанолу, знімається з продовольчого ринку. Вона має бути чимось замінена. І найближчою культурою, яка може стати на її місце, є пшениця. Отже, пшениця буде дорогою. Вона буде зростати в ціні».

Ще одна біда – застаріле обладнання

Ціни на хліб, за прогнозами експертів, дорожчатимуть ще й через застаріле, енергоємне обладнання на українських хлібозаводах. Реконструкція ж підприємств може розтягнутися на роки.

В Україні ціни на хліб залишалися відносно стабільними із січня 2006 року.
XS
SM
MD
LG