Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині ідею тотальної заборони куріння в громадських місцях зустріли без захоплення.


Надія Кандиба Берлін, 6 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – До проблем, які нині чи не найбільше турбують німців, належить, безперечно, перспектива тотальної заборони куріння в громадських місцях. Над такими планами нині працюють чиновники в Брюсселі. Німці частково пішли назустріч у цьому питанні. Перспективу ж оголошення всіх ресторанів та барів зонами, вільними від куріння, зустріли в Німеччині без захоплення.

Мабуть, найбільше затятих курців у Німеччині – у двох федеральних землях: у Північному Рейні-Вестфалії та в Нижній Саксонії. Саме ці землі вагаються — запроваджувати в себе заборону на куріння в усіх ресторанах та барах чи ні. На думку земельних політиків у Дюссельдорфі та Ганновері, власники барів повинні мати можливість самі визначати, чи приєднуватися їм до такої заборони. Федеральний міністр охорони здоров‘я Німеччини Улла Шмідт уже встигла заявити, що ніколи не погодиться з такою пропозицією. Критика пролунала і з боку Німецького об’єднання допомоги хворим на рак. Говорить президент цього союзу Даґмар Шипанські: «Я виступаю за тотальний захист тих, хто не курить. Тобто, йдеться також за тотальну заборону куріння в ресторанах та барах. Сподіваюсь, що Німеччина послідовно рухатиметься в цьому напрямку».

Експерти пропонують компроміс

Раніше у Німеччині вже якось покладалися на сумління власників ресторанів та барів у питанні захисту некурців. Їх закликали добровільно виділити у своїх закладах приміщення, де б заборонялося курити. Однак сподівання жодним чином не виправдалися. Критики зауважують, що й зараз не слід покладатися на чиєсь сумління, а слід просто в усіх без винятку громадських місцях заборонити курити. Тим часом спеціальна експертна група запропонувала компромісне рішення – зобов’язати ресторани та бари мати два окремих приміщення: одне – для курців, інше – для тих, хто не курить. Представники ресторанного бізнесу виступили проти такої пропозиції. Говорить голова правління Союзу готельної та ресторанної справи Інґрід Хартґес: «Ми не можемо вітати таке правило, коли палити дозволяється тільки у відокремлених приміщеннях. А як бути маленьким ресторанчикам десь у сільській місцевості, які мають можливо тільки одне невелике приміщення. Таким чином вони матимуть значно гірші позиції в конкурентній боротьбі».

Остаточне рішення земельних урядів щодо заборони куріння в ресторанах та барах у Німеччині очікується наприкінці березня.
XS
SM
MD
LG