Доступність посилання

ТОП новини

США і Північна Корея сіли за стіл переговорів. Вперше за останнє півстоліття...


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 6 березня 2007 (Radio Svoboda.Ua) – У Нью-Йорку розпочалися переговори про нормалізацію відносин між Сполученими Штатами і Північною Кореєю. Це частина домовленості, досягнутої минулого місяця з метою припинення програми ядерних озброєнь Пхеньяну.

Переговори ведуться на міністерському рівні: американську делегацію очолює помічник державного секретаря Крістофер Гілл, КНДР – заступник міністра закордонних справ Кім Кай Гван.

Вороги сідають за стіл

Понад півстоліття, відколи закінчилася Корейська війна 1950-53-го років, Сполучені Штати і Північна Корея були ворогами. Тож, можна вважати історичним той факт, що дві сторони нині ведуть прямі переговори, обмірковуючи можливість (якщо все піде добре) встановлення взаємин. Втім, представник Держдепартаменту Шон МакКормак обирав формулювання вельми обережно і порадив не плекати надмірного оптимізму: «Це засідання робочої групи і (Крістофер Гілл) вестиме дискусію щодо низки різних питань, отож я б не характеризував (ці переговори) як нормалізаційні. Я гадаю, що (помічник держсекретаря) обговорюватиме з (північними корейцями) можливі напрямки процесу, який може привести до нормалізації. Він говоритиме з ними, як може просуватися процес щодо розгляду визначення Північної Кореї, котра знаходиться на списку країн-спонсорів міжнародного тероризму».

У Ханої – ще одна зустріч

Паралельно з нью-йоркськими переговорами, аналогічна зустріч представників Токіо і Пхеньяну відбувається у в’єтнамській столиці. І там теж йдеться про можливе встановлення дипломатичних взаємин. Між тим, за повідомленням газети «Нью-Йорк Таймс», яка посилається на урядові джерела, є ще одна ознака відлиги: Вашингтон може дозволити Пхеньянові зняти з рахунку в Макао частину 25 мільйонів доларів, заморожених тим банком на вимогу Сполучених Штатів 2005-го року. Тоді Вашингтон звинувачував Пхеньян у використовуванні китайської території для відмивання грошей, отриманих злочинним шляхом, таким як контрабанда і виготовлення фальшивих доларів.

Головні труднощі – попереду

За угодою, укладеною у Пекіні у січні, Пхеньян мусить невдовзі зупинити свій головний атомний реактор, як перший крок на шляху до цілковитого ядерного роззброєння. Північна Корея зобов’язалася скласти докладний перелік усіх своїх програм виготовлення ядерної зброї та поетапно їх демонтувати. Джон Неґропонте, заступник держсекретаря, закликав Пхеньян дотримати слова і вчасно зупинити головний реактор. Упродовж процесу роззброєння Північна Корея в якості компенсації має отримувати продукти харчування, паливо та іншу економічну допомогу.
XS
SM
MD
LG