Доступність посилання

ТОП новини

Європейський Союз майже вдвічі збільшує фінансову допомогу Україні


Упродовж 2007-2010 років Україна отримає на реформи майже півмільярда євро. Рішення про це має оголосити Комісар ЄС з зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер під час зустрічі у четвер з українським президентом Віктором Ющенком.


На реформи Україна отримає майже півмільярда євро у період з 2007 по 2010 роки. Рішення про це має оголосити Комісар ЄС з зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер під час зустрічі у четвер з українським президентом Віктором Ющенком.

Європейський Союз є найбільшим донором України і тепер ця допомога ще більше зросте. За останні три роки Україна отримувала від Євросоюзу 70 мільйонів євро на рік, відтепер ця сума становитиме 123 мільйони, тобто, допомога зростає майже вдвічі. Ці гроші дають, аби Україна впроваджувала реформи і виконувала спільний з Євросоюзом План дій.

Комісар Ферреро-Вальднер заявила, що кошти підуть на зміцнення демократичних інституцій, наближення українського законодавства до європейських стандартів. За її словами, Єврокомісія також підтримує таким чином співпрацю з Україною в галузі енергетики, транспорту і екології. Так, Брюссель надає Києву кошти, аби виконати Меморандум про взаєморозуміння в галузі енергетики. Серед іншого це передбачає, що Україна має поступово інтегрувати свій енергетичний ринок до європейського, розвивати газову і нафтову інфраструктури, краще заощаджувати енергію та використовувати відновлювальні джерела енергії.

Гроші також будуть витрачатися на зміцнення кордонів, створення незалежної і ефективної судової влади і прокуратури. Крім того, Україна зможе отримувати більші позики від Європейського інвестиційного банку та використовувати кошти з Фонду інвестицій для сусідів, який планується заснувати і який видаватиме додаткові позики від фінансових інституцій.

Чому Брюссель вирішив надати Києву більше грошей на наступні чотири роки? З цим запитанням радіо “Свобода” звернулося до Емми Адвін, речниці Комісара ЄС з зовнішніх відносин і політики сусідства: «Україна є дуже важливим партнером для Євросоюзу, вона є учасницею нашої політики сусідства. І ми зазначали, що країни, які справді виявляють волю працювати з нами в рамках політики сусідства, встановлювати спільно з нами цілі і потім втілювати їх у реальність – ці країни будуть отримувати від нас більш щедру допомогу. Ось у чому полягає головна причина, чому ми збільшили допомогу. Ми також маємо новий бюджетний період, під час якого ми маємо можливість просити більше грошей на наш бюджет з зовнішніх відносин. І ми це зробили, таким чином забезпечивши, аби Україна отримала ласий шматочок»,- заявила представниця Єврокомісії.
XS
SM
MD
LG