Доступність посилання

ТОП новини

Захист власності в Україні і світі.


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 7 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В Україні погано захищають права інтелектуальної власності. Гірші справи лише в 12 країнах з 70-ти, досліджених американською організацією «Альянс за права власності».


На дослідження, яке здійснене вперше, американські дослідники витратили кілька місяців. Під час роботи використані дані багатьох поважних інституцій, зокрема, Світового банку, Організації з економічного співробітництва й розвитку, Управління спецпредставника президента США на торговельних переговорах, «Transparency International».

Україна на непочесному, 58-му місці

Гірші справи – у 12 країнах. У Росії, наприклад, 63 місце, а найгірше – в Бангладеш. Попереду України не тільки Індія і Китай, а й Танзанія, Гондурас, Єгипет, Коста-Ріка і Сальвадор.

Причина в тому, що в Україні не досягнуто незалежності юридичної системи від політичних сил і бізнесових кіл, низька довіра до судів, немає достатньої політичної стабільності, значний рівень корупції, важко зареєструвати власність і отримати кредит. Низьку оцінку експертів отримала українська патентна система, можливість захистити торгову марку і інтелектуальну власність в цілому.

Такі дослідження дуже потрібні

У Державному департаменті інтелектуальної власності вважають, що такі дослідження потрібні, оскільки конкретизують боротьбу з порушниками, надають їй нових імпульсів. Як зазначив голова департаменту інтелектуальної власності Микола Паладій, в Україні чимало зробили для захисту прав інтелектуальної власності. За його словами, національне законодавство відповідає світовим стандартам. Наприкінці минулого року посилена кримінальна відповідальність, активніше залучаються до боротьби з піратами міліція та податківці. Микола Паладій стверджує, що Україні, нарешті, вдалось позбутися іміджу злісного порушника прав інтелектуальної власності у світі. Разом з тим, він не заперечує, що держава лише на початку великої роботи: «На жаль, ми не повирішували всі проблеми, як хотілося б. Ви самі ходите на ринок і самі бачите, яка ситуація».

Порушникам буде нелегко

За словами економіста Олега Івченка, Україні буде надзвичайно складно боротися з порушниками законодавства у сфері інтелектуальної власності. І закони тут не допоможуть, стверджує експерт. Головне – навчити людей поважати права власників продукції, а на це можуть піти десятиліття. В інтерв’ю Радіо Свобода Олег Івченко, зокрема, сказав: «Громадяни не звикли і не хочуть купувати, власне, ліцензійну продукцію. Тому що така продукція зазвичай є удвічі, втричі, а то й вчетверо дорожчою від продукції піратської. І найголовніше: людина не бачить сенсу у витрачанні, тому що немає культури споживання ліцензійної продукції».

21 березня у Верховній Раді України мають відбутися слухання на тему «Захист прав інтелектуальної власності в Україні: проблеми законодавчого забезпечення та правозастосування».

Чи буде це кроком у справі вирішення серйозної проблеми?

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG