Доступність посилання

ТОП новини

Дослідження ООН: 2006 року у світі збільшилось число жінок, що працюють, але вони й надалі отримують значну меншу зарплату ніж чоловіки.


Олекса Семенченко Лондон, 8 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Нині у світі працевлаштовано більше жінок, ніж будь-коли в історії, проте й досі існує велика різниця між зарплатами їхніми й чоловіків. Це результати нового дослідження Міжнародної організації праці ООН.


Згідно з Міжнародною організацією праці, 2006 року жінки становили майже половину всіх 2,9 мільярда працівників світу. Проте вони дуже рідко заробляли стільки ж, скільки чоловіки. Працюючі жінки також переважно мали гірші посади, умови безпеки праці та освіту, ніж чоловіки.

Один із авторів дослідження Доротеа Шмідт наголосила: “Ми бачимо і деякий позитивний розвиток, але розрив скорочується дуже й дуже повільно. Умови праці для жінок у багатьох частинах світу є дуже поганими порівняно із чоловіками. І це не лише тому, що за однакову працю вони одержують нижчу платню. Дуже часто вони працюють і взагалі не одержують платні, бо вони належать до так званої працюючої сім''ї”.

Найважче жінкам у південній Азії та Африці

Серед здобутків жінок – їхнє повільне переміщення на посади з платнею в бік від вільнонайманої праці, що може не давати регулярних прибутків. Нині 48 відсотків усіх жінок, що працюють, мають роботу з регулярною платнею. 10 років тому таких було 43 відсотки.

Доротеа Шмідт вважає такий розвиток дуже важливим: “Ми майже досягли етапу, коли половина працюючих жінок перебуває на платні. Це великий крок уперед, але це відбувається лише у більш заможних регіонах світу. Щодо найбідніших регіонів, тобто південної Азії та чорної Африки, то й тут частка дещо зросла, але все ще дуже небагато жінок працюють за заробітну платню”.

Ще одним висновком дослідження є те, що жінкам, які бажають працювати, все ще значно важче знайти роботу, ніж чоловікам. 2006 року безробіття серед жінок становило 6,6 відсотка, тоді як серед чоловіків 6,1 відсотка. Міжнародна організація праці закликала уряди світу збільшити допомогу жінкам у пошуках кращої роботи.
XS
SM
MD
LG