Доступність посилання

ТОП новини

Жінки найчастіше потерпають від домашнього насильства.


Галина Терещук Львів, 8 березня 2007 (Radiosvoboda.ua) – У четвер у Львові відбулась акція «Домашнє насильство – порушення прав жінки – зробімо права реальністю”. Як символ надії, організатори акції – міжнародна амністія і профспілка «Солідарність» – запалили свічки.

Організатори акції вважають, що у Міжнародний жіночий день потрібно, передусім, звертати увагу саме на порушення прав жінки. А до найпоширеніших явищ відносять насильства у родині, 90 % жертв яких стають жінки. Торік більше 100 тисяч осіб прекрасної половини України подали заяви до правоохоронних органів зі скаргами про застосування до них насильства в родині.

За опитуванням, 33 % українських жінок страждали від моральних нападів з боку своїх чоловіків, друзів або сусідів. 11 % – стали жертвами сексуального насильства, 5 % страждали від фізичного насильства.

Коли терпіти вже немає сил

Щотижня у реабілітаційний центр «Жіночі перспективи», де працюють юрист, психолог, соціолог, звертаються 2-3 жінки, які не можуть більше терпіти тих знущань, яких зазнають в родині. Найчастіше чоловіки їх б’ють, поводяться агресивно, зловживають алкоголем.

Зазнають насильства і жінки, чиї чоловіки вельми заможні. Такі особи почуваються самотніми, зобов’язані займатись лише домашніми справами, відтак перебувають під домашнім арештом.

Однак дедалі частіше жінки насмілюються забирати дітей і йти від чоловіка, який застосовує до них силу.

Міліція все ще несерйозно ставиться до заяв жінок про насильство в сім’ї

Насильство щодо жінок – це порушення прав людини, заявляли організатори акції у Львові: «За зачиненими дверима, вдома, жінки стають жертвами насильства. Та коли кривдниками є їхні партнери чи найближчі родичі, жінки соромляться і бояться скаржитись».

За словами Тетяни Мазур, співкоординатора акції «Без насильства», міліція часто відмовляється розглядати подібні заяви: «Ідеться саме про домашнє насильство».

З 20-25 випадків насильства в сім’ї, над якими працюють щомісяця у Львівському реабілітаційному центрі «Жіночі перспективи», лише у 5-8 випадках міліція втрутилась у ситуацію.

Точних даних про кількість жінок-жертв насильства ніхто не знає

В Україні немає точної статистики щодо кількості жінок, які потерпають від насильства з боку чоловіків. Однак відомі різні прояви насильства – психологічне, позбавлення грошей, побиття.

Так, одна з жінок, яка звернулась у центр, розповіла, що її чоловік занурював її голову у воду і в такий спосіб погрожував доньці, що втопить маму, якщо та не вивчить уроки.

Іншу жінку чоловік протягом 13 років ображав і бив, але наступного дня приносив квіти і просив вибачення.

На думку багатьох львів’янок, суть 8 березня не у квітах чи якійсь особливій увазі раз у рік з боку чоловічої статі. Важливо говорити про права жінок і відстоювати рівність з чоловіками у владі, політиці, бізнесі.
XS
SM
MD
LG