Доступність посилання

ТОП новини

Польща хоче, щоб її захищали США.


Валентина Люля Прага, 8 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – «Не відвертаймося від НАТО», — закликає польська «Газета виборча», а «Жечпосполіта» запитує, чи вдасться Віктору Ющенку організувати зустріч польського і білоруського президентів? Не залишилася поза увагою преси і чергова афера в популярній електронній енциклопедії «Вікіпедії». Як виявилося, її редагував «липовий» професор.

«Варшава сумніваєтсья в силі НАТО?» – запитує у заголовку польська газета «Жечпосполіта». У міністерстві закордонних справ Польщі побоюються, що у випадку воєнного конфлікту НАТО не зможе ґарантувати цій країні безпеку, відзначає видання. Тому в процесі переговорів про протиракетний радар Польща хоче укласти зі Сполученими Штатами Америки двосторонню військово-політичну угоду, повідомляє «Жечпосполіта».

Польщі НАТО замало?

Військові експерти переконані, що Польща не потребує додаткового захисту з боку США, а сама угода може підірвати довіру НАТО, йдеться у газеті.

Інше польське видання, «Ґазета виборча» , у статті під назвою «Не відвертаймося від НАТО» аргументує недоречність можливої двосторонньої угоди зі США. Однією з ґарантій безпеки у цій угоді має бути запрошення американців для створення у Польщі військової бази, яка буде частиною антиракетної системи, повідомляє «Ґазета виборча».

Чи зустрінуться президенти Польщі та Білорусі?

«Ющенко ініціює діалог з Лукашенком» – це заголовок іншої статті у «Жечпосполіті» . Видання запитує, чи відбудеться зустріч президента Польщі Леха Качинського з його білоруським колегою Александром Лукашенком? Газета зауважує, що Президент України Віктор Ющенко має намір запросити до Луцька президентів чотирьох країн – Польщі, Румунії, Слуваччини та Білорусії. На цій зустрічі мали б обговорювати проблеми прикордонних переходів, спрощення процедури перетину кордону, митного контролю та розвитку транспортних магістралей. Джерела з міністерства закордонних справ Польщі кажуть, що про таку зустріч ще нічого не відомо, а у прес-службі Президента України не змогли поінформувати, чи хтось із планованих учасників зустрічі вже отримав запрошення, пише «Жечпосполіта».

Лихо-студент як професор

А чеська «Лідове новіни» торкнулися теми електронної енциклопедії «Вікіпедія», яку, за даними газети, редагував фальшивий професор. Замість титулованого університетського професора з теології та церковного права понад 20 тисяч статей «Вікіпедії» редагував двадцятичотирирічний студент. «Лідове новіни» додає, що цього лихо-професора ще й вигнали з університету.
XS
SM
MD
LG