Доступність посилання

ТОП новини

Що примирить Ющенка та Януковича?


Тетяна Ярмощук Київ, 9 березня, 2007 рік (RadioSvoboda.Ua) – Як довго триватиме в Україні президентсько-урядове протистояння? Хто, чи що може примирити Президента та уряд? Віктор Ющенко висловив сподівання, що це може зробити Європейський Союз.


Європейський Союз може допомогти нормалізувати стосунки між гілками влади в Україні. Про це Віктор Ющенко заявив у Брюсселі після зустрічі із Верховним представником ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Хав’єром Соланою.

Віктор Ющенко: “Переконаний, що сьогодні інституція Європейського Союзу може зіграти надзвичайно важливу роль у нормалізації стосунків між гілками влади в Україні”.

А Хав’єр Солана, в свою чергу, зауважив, що Європейський Союз сподівається на врегулювання внутрішньополітичної ситуації в Україні, на продовження реформ і що це спричиниться до поглиблення відносин України з ЄС.

Головне, щоб порозумілися два Віктори?

Арбітрами у примиренні гілок влади в Україні мали б стати особисто Віктор Ющенко та Віктор Янукович. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив представник Партії регіонів Ярослав Сухий: “Саме головне, якби два Віктори самі між собою домовилися. Не буде толку, якщо будуть постійні радники і з одного, і іншого боку. Особливо з президентського боку такі часом поради, такі часом заяви, такі звинувачення, такі залякування, такі шантажі... Воно нікуди не годиться. Думаю, якби вони вдвох порозумілися, з’ясували точки, які десь коляться, було б все нормально”.

“Уряд діє під ленінсько-сталінським гаслом...”

А на думку нашоукраїнця Бориса Беспалого, нинішні негаразди пов’язані зі змінами до Конституції та бажанням уряду узурпувати владу. Тож, щоб уладнати негаразди, потрібно удосконалити Основний Закон, каже він: “Уряд діє під ленінсько-сталінським гаслом: вся влада – тільки не Радам, а уряду. Конституція, після внесення змін імені Медведчука, Мороза, і ще когось, така заплутана, що не зовсім зрозуміло, де закінчуються повноваження виконавчої та законодавчої влади. Зміни до Конституції були дуже невдалі. Тут є такі варіанти: або скасувати конституційну реформу, або підготувати нові зміни, нову редакцію Конституції. Це один шлях, і друге – люди мають протидіяти спробам узурпувати владу, які на сьогодні, на жаль, характерні для уряду і антикризової коаліції”.

Зміни до Конституції, які урізали права Президента і додали їх Прем’єру, набрали чинності з 1 січня 2006 року. Наразі ж Віктор Ющенко звернувся до Конституційного Суду щодо перегляду політреформи.
XS
SM
MD
LG