Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 9 березня.


Віктор Недоступ Київ, 9 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 9 березня Ніколай Коперник вперше зазирнув у телескоп, Наполеон одружився на Жозефіні, в Москві поховали Сталіна, а в Аеропорту Шеремєтьєво впав ЯК-40.

9 березня 1452 року в Римі відбулась остання коронація імператора – папа римський Микола V коронував німецького короля Фрідріха ІІІ імператором Священної Римської імперії.

1497 – Ніколай Коперник робить перші астрономічні спостереження.

1661 – У Венсенні біля Парижу у віці 59 років помирає Джуліо Мазаріні, кардинал (хоча ніколи не був священиком), перший міністр Франції, який упродовж останніх 18-ти років необмежено правив Францією. По його смерті 22-річний король Людовік XIV заявив, що тепер "сам буде своїм першим міністром".

1796 – У Парижі Наполеон Бонапарт одружується на Жозефіні Богарне, уродженій Таше де ла Пажері, вдові офіцера, страченого на гільйотині під час французької революції. Пара розлучилась у 1809 році.

1862 – В гавані Гемптон-Роудс в усті ріки Джеймс-рівер – перший у світі бій між двома броненосними кораблями – "Монітором" армії Півночі і "Вірджинією" армії Півдня. Після чотирьох годин взаємних обстрілів з гармат "Вірджинія" залишає поле бою практично неушкодженою.

1945 – Американська авіація розпочинає одне з найбільших бомбардувань Токіо – протягом ночі 334 бомбардувальники "B-29" скидають на місто 2 тисячі тонн запалювальних бомб. Величезні пожежі. Гине від 80 до 120 тисяч цивільних людей. Протягом наступних дев’яти днів бомбардуватимуть міста Нагоя, Осака і Кобе.

1953 – У Москві похорони Сталіна. Труну з його тілом помістили у мавзолеї Леніна на Красній площі. Десятки тисяч людей прийшли попрощатись з вождем народів і в результаті тисняви на московських вулицях сотні з них гинуть. У 1961 році, після розвінчання т. зв. культу особи Сталіна, його кістки винесуть з мавзолею і перепоховають біля Кремлівської стіни.

А у 2000 році в Москві при зльоті з аеропорту Шереметьєво зазнав аварії і розбився літак Як-40. Загинули всі 9 осіб, що перебували на борту, включаючи головного редактора тижневика "Совершенно секретно" Артема Боровика.
XS
SM
MD
LG