Доступність посилання

ТОП новини

Перша річниця від смерті колишнього президента Сербії Слободана Мілошевича.


Аннамарія Рамач Белград, 8 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — У неділю 11 березня виповнюється перша річниця від смерті колишнього президента Сербії Слободана Мілошевича, який помер у тюрмi Гаазького трибуналу. Його в травнi 1999 року обвинуватили у скоєннi воєнних злочинiв у Косові. А згодом обвинувачення розширили на воєнні злочини у Хорватії та Боснії і Герцеговині. Однак його вину, формально, так і не довели, оскільки Мілошевич помер пiд час судового процесу.


У Слободана Мілошевича був високий тиск, він хворів на серце. Суд відкинув його прохання дозволити лікуватися в Росії. Міжнародні лікарі судовою експертизою визначили, що Мілошевич помер від серцевого нападу. Політичні прихильники Мілошевича та сербські націоналісти заявляли, що смерть підсудного серйозно скомпрометувала Гаазький трибунал. Дехто навіть стверджував, що до його смерті призвело неадекватне лікування. Були і такі, котрі заявляли, що Мілошевича отруїли. В Гаазі загалом померли четверо обвинувачених сербської національності.

Втратив владу після поразки на виборах та масових виступів

Політична кар’єра Слободана Мілошевича почалася 1986 року, коли він став головою ЦК компартії Сербії. Відтак Мілошевич був президентом Сербії та президентом Югославії. За час його влади Сербiя вела вiйни в Хорватії та Боснiї i Герцеговинi, проти албанських повстанців у Косовi. З посади президента Югославії Мілошевич відійшов у жовтні 2000 року, після поразки на виборах і масових протестів у Сербії. Заарештували його у квітні, видали Гаазькому трибуналові у червні 2001 року. Процес у Гаазi розпочався в лютому 2002 року.

На похованні не було найближчих родичів

На похоронній церемонії в Пожаревці, рідному містечку Мілошевича, що розташоване за 100 кілометрів від Белграда, де й поховали екс-президента – не було дружини, дочки, сина та брата Мілошевича. Як писала сербська преса, вони не прибули на похорон тому, що не почували б себе безпечно. Адже вони брали активну участь у полiтицi та займалися бiзнесом і таким чином нажили чимало ворогiв. У церемоніях поховання не брали участі й представники уряду та державних інституцій, оскільки вони офіційно трактують Мілошевича не як колишнього президента, а як громадянина, обвинуваченого в скоєнні воєнних злочинів.

Тепер його майже не згадують

Сьогодні ім’я Слободана Мілошевича майже не згадують у Сербії. Його Соціалістична партiя на парламентських виборах у січні цього року отримала лише 6% голосів. У передвиборчій кампанії соцiалiстiв не було, ні портретів колишнього лiдера партiї, нi його гасел. Отож Мiлошевич відходить у минуле.

Дружина екс-президента Сербії Міра Маркович, його брат Борислав, колишній посол Сербії у Російській Федерації, та син, як пише сербська преса, зараз проживають у Росії. А дочка Марія живе у Чорногорії.
XS
SM
MD
LG