Доступність посилання

ТОП новини

Шевченківські дні в Латвії розпочались відкриттям виставки «Шевченко-художник»


Людмила Пилип Рига, 9 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – З нагоди 193-ої річниці від дня народження Великого Кобзаря в Ризі в Академічній бібліотеці відкрилась виставка «Шевченко-художник» з експозиції Національного музею Т. Г. Шевченка. На відкритті виставки можна було почути і український ансамбль автентичного співу «Божичі», який вперше виконав пісню-молитву на смерть Тараса Шевченка, записану виконавцями в Миргородському районі Полтавської області.

Понад 40 робіт, копій картин Великого Кобзаря, привезли до Риги працівники Національного музею Т. Г. Шевченка Тетяна Чуйко та Надія Наумова. Окремі відвідувачі виставки вперше ознайомились з художніми творами славетного українського поета – з графікою, пейзажами, психологічними та історичними портретами. Тетяна Чуйко вважає символічним відкриття виставки «Шевченко-художник» саме в стінах Латвійської академічної бібліотеки і ось чому: «У цьому році виповнюється 60 літ від того часу, як Академія наук Латвії подарувала оригінал картини Шевченка – серію «Щасливий ловець» Україні, і згодом після цього відкрили музей. Коли з’ясовували, де можна в Ризі відкрити виставку, то виявилось, що саме в Латвійській академічній бібліотеці. Так що очевидно – це сам Тарас Григорович керував».

Гурт «Божичі» був дуже доречним

Особливого українського колориту надав виставці виступ ансамблю автентичного співу «Божичі». Четверо дівчат і стільки ж хлопців вразили публіку своєю проникливістю і щирістю, з якою вони виконували старовинні українські пісні, записані під час фольклорних експедицій в українську глибинку. Особливо вразила пісня-молитва, яку невідомий автор посвятив на смерть Шевченка. Власне пісня була вперше виконана саме на відкритті виставки «Шевченко-художник» в Ризі. Про історію запису цієї пісні розповідає керівник гурту Ілля Фетисов: «Це була пісня на смерть Тараса Григоровича, яка була створена в той самий рік, одразу після його перепоховання в Каневі. Пісня написана у жанрі псалма, і її виконала старенька бабуся 1914 року народження. Вона сама родом з Великобогочанського району Полтавської області, але переїхала в Миргородський район. Власне, там ми її й записали. Пісня дуже цікава, тому що вона ніби продовжує слова, вірші Тараса Григоровича».

Український ансамбль «Божичі» в Ризі взяв участь у спільному проекті з латиським колективом автентичного співу «Grodi» та російським «Ільїнська п’ятниця».

Дні Шевченка проходять і в регіонах Латвії

А латвійські українці вирішили приурочити нагородження своїх активістів саме до Шевченківських днів і з цією метою розробили цікаву медаль Шевченка. Говорить керівник Об’єднання українців Латвії Володимир Луговський: «Необхідно людей відзначати. Я розумію, коли влада відзначає, але ми є Об’єднанням українців і ми повинні працювати з нашими людьми, стимулювати їхню роботу, щоб вони розуміли, що про них думають, бачать, що вони зробили. Тому прийшла ідея зробити золоту медаль. Вона не є з золота, а виготовлена з латвійської кераміки і покрита сусальним золотом. Чому Шевченківська, тому що Шевченко – батько українського народу і та людина, яка втрачає свій час, щоб привнести культуру України, показати її світові і для підростаючого покоління, тому вона несе шевченківську ідею».

Шевченківські дні в Латвії проходять не лише в Ризі, а й в регіонах.
XS
SM
MD
LG