Доступність посилання

ТОП новини

Про національну ідею. За Віктором Ющенком


Тетяна Ярмощук Київ, 9 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Україні вшановували пам’ять Тараса Шевченка. Покладаючи квіти до пам’ятника Кобзаря, Президент висловив своє бачення національної ідеї і закликав політиків об’єднуватися навколо національних пріоритетів України.


В Україні немає місця українофобству та тим, хто намагається роз’єднати країну. Віктор Ющенко закликає політиків до об’єднання і висловлює своє бачення української національної ідеї. Президент бачить Україну демократичною, з єдиною державною мовою, без подвійних стандартів у політиці, історії та культурі. Ющенко висловив переконання, що рано чи пізно Україна інтегрується у євроатлантичні структури: «Я сьогодні закликаю всі політичні сили, присутні на цьому чи на іншому майдані зрозуміти одну ключову істину: єдність, порозуміння можливі лише на базі національних пріоритетів. Це те, що може об’єднати різні кольори політичних сил. Сьогодні ми вкотре маємо унікальну нагоду сказати, що українські демократичні сили розуміють суть сьогоднішнього виклику. Вони спільно читають українські національні пріоритети».

БЮТ поділяє думку Президента

Представник Блоку Юлії Тимошенко Дмитро Видрін погоджується з президентським баченням національної ідеї: «Ще у 90-му році, коли Україна була у складі СССР, я писав, що Україна має бути в Північноатлантичному альянсі. На жаль, ми не використали можливості, які були у 1993-94 роках, а зараз це зробити набагато важче. За останніми соціологічними дослідженнями, лише 20 відсотків підтримують ідею Президента про Північноатлантичний альянс, а 89 відсотків підтримують ідею про інтеграцію в ЄСівські структури. Можливо, зараз потрібно зробити пріоритетом вступ до Євросоюзу, а паралельно працювати над негативною суспільною думкою щодо Північноатлантичного альянсу».

Якщо Верховна Рада, Кабінет Міністрів та Президент послідовно поборюватимуть потрібні подвійні стандарти, про що говорив Віктор Ющенко, це дасть змогу вийти із тієї кризи, в якій нині перебуває Україна. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив соціаліст Віталій Шибко: «Якщо вони збиратимуться разом, і говоритимуть ті ж речі, що й на людях, це буде прогрес для того, щоб ми могли розблокувати ту ситуацію, яка сьогодні є. Відмічали навіть спостерігачі моніторингового комітету, що Президент та Прем’єр-міністр перетягують канат. А от те, що стосується євроінтеграції, то інтеграція, це ще не вступ. Інтеграція – це співробітництво. Ми не повинні боятися цього слова. Якщо ми співпрацюватимемо з НАТО, як з іншими всесвітніми структурами, то Україна від цього лише виграє».

Національна ідея може справді об’єднати опонентів

Національна ідея, яку сьогодні озвучив Президент, на думку академіка Мирослава Поповича, є єдино правильною, яка здатна об’єднати навіть політичних опонентів: «Йдеться, зокрема, про європейський вибір України. Національна ідея пов’язана Президентом з її європейським вибором. Це, на мою думку, єдиновірна орієнтація, яку не відкидають і політичні опоненти Ющенка. Правда, там уже ідуть деталі, але це вже техніка справи, а загальна ідея полягає в стратегії».

Завдання творення національної ідеї ставилося перед ученими Національної Академії Наук ще під час президентства Кучми. Між тим, такі спроби не обмежуються новопосталими державами. Наприклад, 1959 року Президент США Д. Ейзенгауер створив спеціальну комісію, яка мала відповісти на питання про призначення американської нації.
XS
SM
MD
LG