Доступність посилання

ТОП новини

Америка перейшла на літній час раніше, ніж зазвичай


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 12 березня 2007 — Минулої ночі, 11 березня, майже всі штати в Америці перейшли на режим так званого літнього збереження часу. Стрілки переставили на одну годину вперед. Досі на літній час там переходили наприкінці березня. Так було понад 30 років. Різниця ніби не дуже значна, якихось пару тижнів, але Конгрес, який ухвалив щодо цього спеціальний Закон про енергетичну політику, вважає, що таким чином Сполучені Штати зможуть зекономити енергії на мільйони доларів.

У США на літній час не переходять Гаваї і більша частина Аризони
Яким чином досягатиметься економія? Тут усе досить просто: сонце сходить раніше, світловий день довшає і люди можуть обходитися без електрики довший час.

Ідея, до речі, далеко не нова. Іще у 18 столітті великий вчений і дипломат Бенджамін Франклін пропонував, щоб Сполучені Штати здійснили такий перехід.

Але, очевидно, є ідеї, які, за американським прислів’ям, біжать попереду свого часу. На той час його порадою знехтували.

Америка вперше перейшла на подовжений світловий день 1917 року з конкретною метою збереження енергоносіїв під час Першої світової війни. Відтоді перехід на літній час поширився на більшість країн.

Чи буде обіцяна економія?

За підрахунками міністерства транспорту, Сполучені Штати протягом березня-квітня внаслідок експериментального переходу на літній час раніше, ніж звичайно, зекономлять 1 відсоток електроенергії або 100 тисяч барелів нафти.

Але, з іншого боку, як показали дослідження науковців каліфорнійського університету Берклі, літній експеримент в Австралії під час Олімпійських ігор 2000 року засвідчив, що не було жодної економії від переходу на подовжений літній час.

Том О’Браєн, шеф відділу часу й частот Національного інституту стандартів і технології, в інтерв’ю нашому кореспондентові сказав, що в Америці є штати, які вирішили взагалі не переходити на літній час. Наприклад, південнозахідний штат Аризона, Гавайські острови, у Карибському басейні — Пуерто-Ріко, що є частиною співдружності навколо США, острів Гуам у Тихому океані.

За словами О’Браєна, на територіях, ближчих до полюсів, Північного і Південного, довжина дня змінюється значною мірою влітку і взимку. А на тих землях, що лежать ближче до екватора — таких, як Гавайські острови, — великої різниці нема, каже О’Браєн.

Тим часом «зекономилась» година сну. Зате Кличко переміг

Ну, для кого нема, але для вашого кореспондента є. Хто про економію турбується, а хто сну недобирає. Я пішов у ліжко у суботу після першої години ночі за нашим старим стандартним часом, після того, як закінчилася трансляція боксу по телебаченню.

Український велетень Володимир Кличко за чотири з половиною хвилини чотирма прямими по голові поклав на підлогу Рея Остина, американського велетня, претендента на чемпіонський титул. Після матчу, коли переможець дав послідовно чотири інтерв’ю чотирма мовами для телебачення німецького, американського, російського і рідного українського, коментатор кабельної телемережі НВО заявив, що Кличко — найкращий боксер нинішнього покоління і що Остинові не можна було з’являтися з ним не те, що на одному рингу, а й на одному континенті.

Ну, от, прокинувся я у неділю о 8-й — а воно, виявляється, вже дев’ята. Тож вийшла мені економія на власному сні…
XS
SM
MD
LG